USA: Læger afviser aktiv dødshjælp

– Lægernes afvisning af assisteret selvmord er meget vigtig i forhold til lovgivningen, siger eutansia-modstander Alex Schadenberg.

Trods ihærdige forsøg på at legalisere eutanasi på nationalt plan har USAs næststørste netværk af læger i forrige uge advaret imod det.

En meddelelse fra The American College of Physicians (ACP), som den 19. september kunne læses i Annals of Internal Medicine, viser, at organisationens 152.000 læger er imod legalisering af læge-assisteret selvmord. ”Denne praksis giver anledning til bekymring både af etiske, lægelige og andre grunde”, skriver lægerne.

”Kontrol over måde og timing af en persons død har ikke været og burde ikke være et mål for lægevidenskaben. Derimod kan læger hjælpe patienterne med at kontrollere mange aspekter af deres livs sidste kapitel gennem pleje af høj kvalitet, effektiv kommunikation, omsorg og de rette ressourcer”, konkluderer ACP.

John Di Camillo, der er etisk konsulent på the National Catholic Bioethics Center kalder ACPs beslutning ”fantastiske nyheder”.

ACPs udtalelse understreger, at der er et reelt behov for omsorg og støtte til mennesker, som måske overvejer assisteret selvmord. Samtidig sikrer den, at lægerne har rollen som helbredere og ikke dræbere, siger Di Camillo.

Flere læger imod

Det største forbund af læger, American Medical Association (AMA), har i årevis advaret læger mod at bliver involveret i indgreb, hvis primære funktion er at afslutte en persons liv.

Det glæder Alex Schadenberg fra The Euthanasia Prevention Coalition. Både ACP, AMA og flere delstater kæmper imod legalisering af lægeassisteret selvmord. Men der er en udbredt opfattelse af, at det modsatte er tilfældet, siger Schadenberg. Han tilføjer, at lægernes holdning har stor vægt i lovgivningen. For det er jo dem, der skal give patienterne den dødelige medicin, hvis loven vedtages, understreger han.