– Vi vil mere end give folk en musikalsk oplevelse

– Jeg kan gang på gang blive rørt over at se Jesus hænge på korset – og det endda for min skyld, fortæller trompetist Dorthe Zilke. Sammen med organist Søren Johansen holder hun Luther-koncerter i hele Danmark indtil 12. november.

Søren Johansen og Dorthe Zielke formidler reformationshistorien og musikken fra de sidste 500 år i koncerter med titlen ”Luther Musik”.

– Næst efter Gud er musikken det, som mest fortjener at fejres, sagde Martin Luther.

I år tager trompetist Drothe Zielke og organist Søren Johannsen reformatoren på ordet og fejrer reformationsjubilæet med over 50 Luther-koncerter i Danmark.
Og parret har sat sig godt ind i stoffet bl.a. med en tur i Luthers fodspor til byerne Eisleben, Erfuhrt, Wittenberg, Eisenach og slottet Wartburg, hvor Luther oversatte Det Ny Testamente fra græsk til tysk på bare 11 uger.

Den bedste gudstjeneste

– Efter research-turen arbejdede vi intenst, i et halvt år, med reformationshistorien. Resultatet blev endnu et koncerttilbud for orgel, trompet og levende fortælling på storskærm.
Musikken fra de sidste 500 år leveres i samspil med historien om reformationen, og publikum har udtrykt deres begejstring.
En koncertgænger fortalte os, at det var den bedste gudstjeneste, han havde været til. Indholdet havde rørt ham dybt og han havde fældet mange forløsende tårer undervejs, hvilket musikken og kirkerummet giver plads til, siger Dorthe Zielke.

Bach og Händel sammen med påskemalerier

Idéen om at give publikum mere end en musikalsk oplevelse startede, da parret i 2012 indspillede satser fra Bachs Matthæuspassion. De ønskede at fortælle Jesu lidelseshistorie i koncerter med musikken fra Matthæuspassionen.
Inspireret af bl.a. Bibelselskabets bog “Den Store Passion” med Arne Haugen Sørensens passionsbilleder, indledte musikerne et samarbejde med billedkunstneren. Under koncerterne kunne de nu fortælle Jesu lidelseshistorie visuelt med Haugen Sørensens passionsbilleder vist på storskærm.
Kunstneren selv hører ofte musik af Händel, når han maler.
– Året efter lavede vi derfor på samme måde fortællingen om Jesu liv med Haugen Sørensens billedlige fortolkninger i samspil med satser fra Händels Messias.
Teksten i ”Messias” er skriftsteder fra både Det nye og Det gamle Testamente og opsummerer centrale temaer og visioner pegende hen mod Messias, Guds Søn, verdens frelser, vor forløser, fortæller Dorthe Zielke.

Arne Haugen Sørensens passionsbilleder understreger budskabet, når Dorthe og Søren spiller Bach og Händel.
Musik og kunst rører os

Trompetisten er selv dybt berørt af budskabet i Arne Haugen Sørensens passionsbilleder og vil gerne dele det med koncertgængerne.
– Vi synes, det har stor værdi, at vi under koncerter kan dele de vigtige budskaber. Billederne og musikken taler et meget stærkt sprog, noget, der går dybt ind i hjerterne hos publikum.
Arne Haugen Sørensens dramatiske og farverige passionsbilleder taler meget stærkt til mig. Jeg kan gang på gang blive rørt over at se Jesus hænge på korset – og det endda for min skyld, eller ved at se et smukt opstandelsesbillede.

Opstandelsen er ikke med i Bachs Matthæuspassion, men i vores version, ”Bach & Billeder” har jeg valgt at vise opstandelsen under satsen ”Wenn ich einmal soll scheiden” (”Når herfra jeg skal vige”) og til sidst i det mægtige afslutningskor.
Ofte kan jeg se storskærmen fra det sted, jeg står og spiller. Jeg er overbevist om, at jeg formår at udtrykke mig endnu skarpere og endnu mere udtryksfuldt, musikalsk set, når jeg kigger på billederne.
Nogle gange får jeg hårrejsning og gåsehud af at opleve bibelhistorien fortalt i billeder, mens den fantastiske musik understøtter billederne, siger Dorthe Zielke.

Luther Musik

I år har musikerparret i anledning af reformationsåret lavet historien om Martin Luthers liv som en musikalsk billedfortælling.
– Her har vi haft mulighed for at vise nogle af Luthers gode citater, Luthers trosprincipper og betydningen af Luther-rosen. Jeg har lagt op til, at folk synger med på to fællessalmer, og jeg har på storskærm kunnet berette om, hvilken betydning reformationen har haft og stadig har.
Når publikum fortæller, at de blev rørte, eller de takker for det, de undervejs blev oplyst om, så synes vi, det har været det store arbejde værd.
I koncertmaterialet skriver jeg ofte ”Vi lader musikken og billederne tage over, der hvor ordene ophører”. Vi har oplevet, at det har en stærk virkning i praksis, og at levende musik sammen med tekst, billeder og film på en storskærm kan tale stærkt.
Når musikken understøtter teksten, bliver der skabt et rum med mulighed for reflektion. Dermed er koncerten ikke udelukkende en musikalsk oplevelse, slutter Dorthe Zielke.
Man kan se koncertprogrammet for Luther Musik på Dorthe Zielkes hjemmeside.


Artiklen fortsætter efter annoncen:‘Luthers tid, liv, tanker og 500 års musik på en time’