Det onde gør jer ikke tavse om troen

CBS News var med, da Mike Pence mødte de sørgende efter skyderiet i Sutherland Springs.

Vicepræsident Mike Pence deltog i et mindesamvær i Sutherland Springs tre dage efter skyderiet, der kostede 26 kirkegængere livet under gudstjenesten forrige søndag.

Under gudstjenesten på byens stadion bad Texas’ guvernør Greg Abott Gud give de sørgende heling og hjælp. Samtidig erklærede han tirsdag national bededag.
Mike Pence sagde, at han var dybt rørt over den tro, som han oplevede i den hårdt ramte by. ”Tro er stærkere end det onde. Troen er modgiften mod frygt og desperation”, sagde Pence. Hans ord blev modtaget med ”Yeah!” og ”Amen” fra tusinder af tilhørere.
Også Mike Pences hustru, Karen, fik ordet og bad for de mange sørgende.

Våbenkøb brød loven

Tidligere samme dag besøgte Pence et hospital, hvor mange af de sårede bliver behandlet. Han talte også med journalister uden for den afspærrede baptistkirke.
– Dette onde skal stoppes i vores land, sagde Pence med henvisning til, at gerningsmanden var i stand til at købe våben, selv om han havde været i psykiatrisk behandling og dømt for vold. Amerikansk lov forbyder salg af våben til folk, som har været indlagt på en psykiatrisk afdeling. Men oplysningerne fra Forsvarministeriet om gerningsmandens voldsdom fra USAs Air Force blev tilsyneladende ikke givet videre. Dette skal nu granskes.
– Vi vil undersøge, hvorfor denne information ikke blev videregivet i 2012. Vi vil sikre, at den slags ikke sker igen, lovede Mike Pence.
Gerningsmanden havde tidligere angrebet sin daværende hustru, Tessa Brennaman, og givet hendes lille søn kraniebrud.
– Han havde en masse dæmoner eller et stort had indeni sig, udtalte den nu 25-årige Tessa Brennaman til CBS News efter kirkeskyderiet.

Guvernør talte om sin tro

Guvernøren, som har fået brud på ryghvirvlen i en ulykke, ankom til mindesamværet i kørestol.
– Jeg har spurgt Gud hvorfor, men ved I, hvem der ikke har opgivet mig? Det var Gud. Han hjalp mig hele tiden fremad, fortalte Abott. Guvernøren genkendte derefter Stephen Willeford, som drev gerningmanden på flugt under skyderiet. Abott roste heltens indsats, og folk jublede og klappede.

Ritualer hjælper

Nogle Demokrater valgte at boykotte mindesamværet i protest mod USAs liberale våbenlov. Andre har startet en twitteraktion med hastag #NoMoreSilence for at ændre våbenloven.
Men ifølge en undersøgelse fra Harvard i 2014 er offentlige gudstjenester, fakkeltog og stilhed vigtige ritualer i sorgprocessen. De kan nemlig hjælpe folk gennem de svære følelser efter en tragedie.
– Folk, som har oplevet tab, føler ofte, at de har mistet kontrol. Derfor kan et ritual hjælpe dem til at føle kontrol og efterhånden gøre det lettere at leve med sorgen, forklarer psykolog Romeo Vitelli, der er specialist i post traumatisk stress.