Sudan tilbageholder bibler i årevis

Sudans myndigheder prøver på mange måder at begrænse kristendommen i landet.

De sudanske myndigheder har i over to år tilbageholdt en container med bibler i Port Sudan ved Det Røde Hav uden nærmere forklaring.

Det skriver Morning Star News fra Sudan.
En talsmand for et bibelselskab har oplyst, at containeren er en af ialt to med arabiske bibler. Den anden container blev frigivet kort efter beslaglæggelsen efter en appel til havnemyndighederne.

Kristne bøger tilbageholdes

Biblerne skulle sendes videre til hovedstaden Khartoum, hvor bibelselskabet (The Bible Society of Khartoum) ikke har en eneste arabisk bibel. Også andre forsendelser af bibler til Port Sudan er blevet tilbageholdt de sidste par år, tilføjer talsmanden, der af sikkerhedsgrunde vil være anonym.

En kirkeleder oplyser, at det bliver stadig sværere at finde bibler og kristne bøger i landet, fordi det er svært at indføre kristen litteratur, og fordi Sudan forbinder kristendommen med Vesten. Men nu hvor USA har ophævet sanktionerne mod landet, håber man, myndighederne vil ændre indstilling og frigive containeren. Sanktionerne har været i kraft siden 1997 på grund af Sudans forbindelser til terrororganisationer og overtrædelser af menneskerettighederne.

Også andre internationale organisationer har oplyst, at Sudan tilbageholder containere med bibler. Det skyldes ofte korruption, men i nogle tilfælde handler det om at holde de jødisk-kristne skrifter ude af landet.

Der kun 5 % kristne i det overvejende sunni-muslimske Sudan.

En bibelforsendelse, der ankom til havnen i 2011, blev tilbageholdt i næsten fire år, oplyser bibelselskabets talsmand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Diktatorens sharia-love

Efter Sydsudans løsrivelse i 2011 svor præsident Omar al-Bashir, at han ville indføre en strengere version af sharia-loven og kun acceptere muslimsk kultur og det arabiske sprog.

Kirkeledere oplyser, at myndighederne har ødelagt eller konfiskeret kirker og begrænset adgangen til kristen litteratur. Derfor har de fleste kristne forladt landet efter Sydsudans løsrivelse.

Den sudanske regering erklærede i april 2013, at der ikke ville blive givet nye tilladelser til byggeri af kirker i Sudan. Siden 2012 har Sudan også udvist kristne fra andre lande og jævnet kirker med jorden under påskud af, at de tilhørte Sydsudan. Sudan har også konfiskeret kristne boghandler, arresteret kristne og truet med at dræbe sydsudanske kristne, som ikke ville stikke andre kristne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var borgerkrig mellem Sudan og Sydsudan mellem 1983 og 2005. I juni 2011, kort før løsrivelsen af Sydsudan, begyndte regeringen at kæmpe mod en oprørsgruppe, der stammer fra Sydsudan, i Nubabjergene.

”Særlig bekymring”

Overtrædelser af menneskerettighederne, som både er gået ud over kristne og andre grupper, fik i 1999 USA til at erklære Sudan for ”et land, der giver anledning til særlig bekymring”. Den amerikanske kommission for international religionsfrihed har i sin 2017-rapport anbefalet, at Sudan bliver på denne liste.

Ifølge Åbne Døre er Sudan nummer fem på listen over lande, hvor kristne forfølges mest.