100 års jubilæum for Jerusalems befrielse

Edmund Allenby går ind i Jerusalem gennem Jaffaporten den 11. december 1917.

General Allenby bad soldaterne knæle i bøn, før han indtog Jerusalem. På det tidspunkt havde han ikke fået præcise ordrer fra London.

Før general Edmund Allenby befriede Jerusalem fra 400 års tyrkisk styre, bad han sine soldater om at knæle i bøn. Generalen var en kristen mand, som havde Bibelen med sig.

Jerusalem har netop fejret hundredårs-jubilæet for Allenbys befrielse, som også var med til at bane vejen for en jødisk stat med Jerusalem som hovedstad. Hundredårsdagen blev markeret med en historisk rekonstruktion af begivenheden.

En skuespiller gik til fods gennem Jaffaporten til Davids tårn for at oplæse erklæringen. Jerusalems borgmester, Nir Barkat, læste sin egen og statsminister Benjamin Netanyahus erklæring. I tillæg var medlemmer af Allenbys familie, Lady Sara Allenby og hendes søn Lord Henry J. J. Allenby, til stede.

Bøn om vejledning

Under en pressekonference på Davids tårns museum i Jerusalem spurgte Karmel Israel-Nytt, om det er rigtigt, at Allenby ikke helt vidste, hvad han skulle gøre – og da London ikke gav ham nogen ordre, sagde Allenby, at soldaterne skulle knæle og bede.

– Er det sandt?
– Ja, efter det vi har hørt, så er dette sandt, sagde Viscount (britisk adelstittel, red.) Henry J. H. Allenby af Megiddo og Felixstone.
– Jeg ved, at da Allenby drog ud, havde de ikke givet klart definerede ordrer. Han blev sendt for at udføre jobbet, uden at de havde skrevet ordrerne ned, og de overvejede stadig sagen, da han var på vej, siger Lorden og bekræfter dermed historien.

Det samme gør hans mor, Lady Sara Allenby. Hun er enke efter Michael Jaffray Hynman Allenby, der var den 3. Viscount Allenby. Michael Allenby var søn af den berømte generals nevø.

– Hvordan ved I, at general Allenby bad soldaterne om at bede?
– Det fremgår af de mange, mange, mange bøger om Allenby. Det er sådan, jeg har lært det af min mand, men jeg var ikke født på den tid. Man læser historie og lærer af historien, siger Lady Allenby.
– Når en masse folk siger dette, så bliver det mere interessant, tilføjer Lord Allenby.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Ved I, hvor bønnen fandt sted?
– Jeg tror, det var udenfor Jerusalem, for det var lige før de gik ind, men dette må du spørge militærhistorikerne om, svarer Lady Allenby.

Lady Sara Allenby og hendes søn, Lord Henry J. J. Allenby, var til stede ved markeringen af 100-året for befrielsen af Jerusalem.
Havde Bibelen med

– Er det sandt, at general Allenby havde Bibelen med sig og læste i den?
– Ja, jeg tror, det er sandt, men jeg har ikke fundet nogen reference til det. Det er en historie, jeg har hørt, men spørg mig ikke hvor. Det kan jeg ikke sige, svarer Lady Allenby.
– Jeg har ikke hørt om det, men min mor har studeret general Allenby meget længere end jeg, sagde Lord Allenby.
– Har I Bibelen?
– Nej, desværre, siger Lady Allenby.
Hun og sønnen fortæller, at en stor del af Allenbys ting er forsvundet i tidens løb. På David Tårns museum er der imidlertid en lille Tora-rulle, som han fik overrakt, da han kom til Jerusalem.

Allenby var troende

– Så Allenby var en troende mand?
– Ja, siger Lady Allenby og tilføjer: ”Han troede på kirkens lære.”
– Han var en mand, som gik i kirke. Han troede på sin familie. Han troede på bøn. Hans motto var ”Tro og arbejd”. Han var dedikeret til dette og en militærmand helt igennem, siger Lord Allenby.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han påpeger, at det i dag i Vesten er lidt anderledes. Nu mener mange, at man ikke behøver at gå i kirke for at være sammen med Gud, men har det inden i sig.
– Dengang ville de bede til Gud, enten det var et slag i felten, eller når nogen døde. På den tid var religionen mere respekteret end nu, siger Allenby.

– Det er blevet sagt, at Storbritanniens statsminister David Lloyd George og udenrigsminister Arthur James Balfour var kristne zionister. Tror I, at general Allenby havde det samme kristne syn?
– Det er en vanskelig sag at svare på, siger Lady Allenby.

– Men han var en kristen?
– Han var en kristen, helt klart ja. Og hans far troede på samme måde. General Allenby kom for at gøre et arbejde, og han udførte det. Jeg gør meget i haven, fordi jeg elsker det. Når du har en lidenskab, så er det det, du tror på og det, du lever efter, siger Lady Allenby.

Når Lowell Thomas præsenterede sine historiske optagelser af kampen om Jerusalem, fik navnet Allenby folk til at strømme til USAs biografer.
En opgave

– Tror I, at general Allenby havde indtryk af den enorme historiske betydning, som befrielsen af Jerusalem havde?
– Han vidste, at han havde et job, som skulle udføres. Han var en retfærdig og pålidelig mand. Han udførte arbejdet, siger Lady Allenby.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg tror næsten, du skal læse de breve, som han skrev til sin mor og til sin kone for at få indtryk af det. Mange af dem er i arkiverne i London, siger Lord Allenby.

– Hvis du ser på denne bys historie, så er det en kæmpestor sag. Der er altid en følelse af hensigt her. Men til syvende og sidst var general Allenby en militærmand, som handlede ud fra et militært synspunkt.