Forældre tog børn med til julesang i kirken midt i skoletiden

Udfordringen skrev den 17. dec. om sagen fra Gribskolen, som valgte at afskaffe juleafslutningen i Græsted Kirke.

Borgmesteren var med, da nogle forældre den 19. december tog deres børn med til Græsted Kirke.

Statsministeren, borgmesteren, en række forældre og selv muslimer kritiserede Gribskolens beslutning om at afskaffe juleafslutningen i Græsted Kirke. En gruppe forældre tog derpå sagen i egen hånd.

Arrangementet i Græsted Kirke foregik uden medvirken af den lokale præst, Ole B. Mogensen.

Nogle forældre tog omkring 40 børn fra Gribskolens 0.-3. klasse med til kirken, hvor de sang tre salmer. Forældrene havde ikke på forhånd givet skolen officiel besked om deres planer.
Skoleledelsen har været delt i sagen, og i protest mod forløbet har to forældrerepræsentanter nu trukket sig fra bestyrelsen.

Borgmester med i kirke

Gribskovs borgmester, som har kritiseret skoleledelsens ”arrogance”, var også med i kirken.

”Jeg er her for at gøre opmærksom på, at det var et misforstået hensyn fra skolens side at afskaffe julegudstjenesten. Kristendommen er en del af vores danske kultur og ophav, og det skal man ikke lave om på.

Desuden synes jeg, det er helt forkert, at skolen ikke har inddraget forældrene i deres beslutning”, siger Kim Valentin (V) til Kristeligt Dagblad.

Formanden for børneudvalget i Gribskov Kommune, Trine Egetved (K), har kritiseret skoleledelsen på Facebook: “Min grundholdning er, at vi altså bor i Danmark, og vi er et land, der bygger på kristne grundholdninger og traditioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er en smuk tradition, at børnene kommer i kirke med deres skole, og det er ikke en plausibel forklaring, at nogle børn har en anden trosretning. Der må så laves anden undervisning for de børn, som ikke ønsker at deltage pga. religiøs overbevisning.”

Byrådet kritiserer skolen

På opfordring fra Dansk Folkeparti blev sagen behandlet på årets sidste byrådsmøde den 18. december. Brian Lyck Jørgensen (DF) inviterede hele byrådet med til gudstjenesten i Græsted Kirke dagen efter. Herefter gik debatten i gang, og alle partier i byrådet kritiserede skolens håndtering af sagen. Skolebestyrelsen havde begrundet sin beslutning med henvisning til folk af anden tro – men det er slet ikke i de lokale muslimers interesse.

”Jeg ved godt, at vi her i byrådet ikke kan bestemme, hvad skolen skal gøre, men vi kan henstille til, at skoleklasser som udgangspunkt skal deltage i årets julegudstjenester, som de hidtil har gjort, og de, som vil fritages, kan blive det”, sagde Brian Lyck.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Trine Egetved fik vedtaget et forslag om, at de nye skolebestyrelser senest 1.oktober 2018 skal tage en dialog med forældrene om de enkelte skolers traditioner vedr. højtiderne – underforstået også julegudstjenesterne, skriver Netavisen Gribskov.

Hadbreve til præsten

Ole B. Mogensen får nu både hadbreve og vrede opringninger fra folk, som mener, at kirken burde stå fast. Præsten bakkes dog op af Helsingør Stifts biskop.

– Han er det mest fredselskende og rummelige menneske, man kan forestille sig. Jeg er ked af at høre det, for han fortjener ikke noget af det her, siger biskop Lise-Lotte Rebel.

Hun beklager, at folk i vor tid så hurtigt griber til ”hurtige reaktioner og hadefulde beskeder”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: