Krig imod sandhed prægede 2017

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

På årets sidste dag gør mange status over året, der gik. Hvis jeg skal komme med et bud på, hvad der især prægede 2017, vil jeg sige mistillid til magthavere og medier.

Flere og flere føler, at de store mainstream medier, som vi plejede at stole næsten blindt på, ikke længere bare giver os neutral information om verdens begivenheder, men i stedet forsøger at påvirke os i en bestemt politisk retning. Enten bliver historierne vinklet efter en ideologi, eller der er informationer, man undlader at videregive af hensyn til en politisk linje.

Derfor er der ved at opstå helt nye måder og medier, hvorpå folk søger information, og som de føler, de bedre kan stole på. Flere facebook- og youtube-brugere har i det forgangne år oplevet, at deres konto enten er blevet lukket, eller at de er kommet i det såkaldte “facebook fængsel”. Det betyder, at ens konto bliver lukket nogle dage, fordi man har ytret sig i strid med facebooks værdisæt.

Facebook forklarer, at det er for undgå hate-speech (hadsk tale); men flere og flere mistænker de sociale medier for censur.

I årets løb mødte jeg en person, der har startet et alternativt medie i Sverige for at afsløre, hvordan mainstream medier enten fordrejer nyheder til fordel for et bestemt politisk syn eller undlader at fortælle, hvad der foregår.

Personen har en fortid som ateist, men i dag er han en glødende kristen. Det var jagten på “fake news”, der ledte ham til troen. Da han begyndte at dykke ned i medieverdenens bedrag og løgne, gik det op for ham, at uden den kristne tro var det umuligt for ham at skelne mellem, hvad der er sandhed og løgn.

Hvis ikke troen oplyser fornuften, dømmekraften, og man lader sig vejlede af Guds sandhed, ord og Ånd, sagde han til mig, så bliver man alt for let et offer for manipulation.
Hvad der kendetegner vor tid mest, er ikke kun kamp for politiske ideologier, men især en krig imod sandhed.

Som kristen troende behøver man ikke at miste modet i dystre tider. Selv oplever jeg egentligt, at desto mere mistroisk og negativ verden bliver, desto mere vokser min tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en verden, hvor sandhed og tillid bliver undertrykt, mærker jeg på en særlig måde den glæde og fred, der er i troen på vor kære Gud, og hvor stort behov, der er for at sprede den.
Godt nytår!