USA mindes Martin Luther King

Martin Luther King Jr. har sin egen helligdag i USA. Han blev myrdet som kun 39-årig i 1968 i Memphis, Tennessee.

Den 3. mandag i januar er en helligdag, den såkaldte MLK Day, hvor amerikanerne mindes Dr. Martin Luther King. Den 4. april i år er det 50 år siden, at borgerrettighedsforkæmperen blev myrdet.

Dr. Martin Luther King er kendt for sin modige kamp for de sortes rettigheder i det racedelte USA. Samtidig var han baptistpræst og leder af Southern Christian Leadership Conference – og han blev i 1964 den hidtil yngste modtager af Nobels Fredspris.

Men Martin Luther King havde ikke bare et budskab til sine landsmænd for godt 50 år siden, mener redaktør Ryan Duncan fra Crosswalk.com – og citerer nogle af MLKs udtalelser.

Brev fra fængslet

I et åbent brev fra fængslet i Birmingham den 16. april 1963 (kendt som Letter from Birmingham City Jail og The Negro Is Your Brother) skriver Martin Luther King Jr.

”…Jeg er i Birmingham, fordi der er uretfærdighed her. Ligesom profeterne i det 8.århundrede f. Kr. forlod deres landsbyer og bar deres ”så siger Herren” langt væk fra grænserne af deres hjembyer, og ligesom apostlen Paulus forlod sin hjemby Tarsus og bar evangeliet om Jesus Kristus til de fjerneste hjørner af den græsk-romerske verden, sådan er jeg tvunget til at bære frihedens evangelium uden for min hjemby.Ligesom Paulus må jeg hele tiden reagere på det makedoniske råb om hjælp.”

Brevet fra Birmingham Jail var et svar til nogle kristne ledere, som havde kritiseret King for hans protest-aktioner og villighed til at bryde de uretfærdige love. Dette brev er senere blevet et af de vigtigste dokumenter fra den amerikanske borgerretsbevægelse.

Livets tre dimensioner

I New Covenant Baptist Church i Chicago holdt MLK i 1967 en prædiken om selvaccept, næstekærlighed og det at søge Gud. Præsten fortalte flere personlige eksempler fra sin kamp mod raceadskillelsen, og denne prædiken er et rørende eksempel på, at tro ikke bare er at holde noget for sandt men et levet liv, understreger Ryan Duncan.

”…der er tre dimensioner af ethvert fuldkomment liv, som vi her kan kalde længde, bredde og højde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Livets længde er her forstået som den indre optagethed af ens eget ve og vel. Med andre ord: den indre optagethed, som skubber os fremad for at opfylde vore egne mål og ambitioner.

Livets bredde forstår vi her som den ydre optagethed af andres ve og vel.

Og livets højde er det at række op efter Gud. Hvis du har alle tre dimensioner, har du et fuldkomment liv.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Have A Dream

Den stærkeste og mest berømte af MLKs taler har titlen ”I Have a Dream”. Denne tale holdt Martin Luther King på trapperne til Lincoln Memorial i Washington D.C. den 28. august 1963 i forbindelse med den store borgerrettighedsmarch ”March on Washington for Jobs and Freedom”.

I denne tale siger præsten blandt andet:

”Når vi lader friheden ringe, når vi lader det ringe fra hver landsby og hver flække, fra hver stat og hver by, vil vi kunne fremskynde den dag, da alle Guds børn, sorte mænd og hvide mænd, jøder og hedninger, protestanter og katolikker, vil være i stand til at tage hinanden i hænderne og synge med på den gamle negro spirituals ord: ”Endelig fri! Endelig fri! Tak, Almægtige Gud, vi er endelig fri!”

Martin Luther Kings ord inspirerer stadig mange til kamp for lighed og fællesskab mellem mennesker på tværs af alle ydre forskelle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I USA møder mange kristne organisationer op til møder på MLK Jr. Day. Netop i år planlægger mange kirker også en større markering i forbindelse med 50 årsdagen for mordet på den kristne borgerretsforkæmper.