Forbyder udtrykket ’polske dødslejre’

USAs vicepræsident Mike Pence og hustruen Karen besøgte holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem sammen med Israels statsministerpar den 23. januar 2018.
Foto: Haim Zach, GPO

– Hver dag, og især på International Holocaust Remembrance Day, husker vi tre ting: For det første vore seks millioner brødre og søstre, som blev udslettet i nazismens rædsler. For det andet den pris, som hele menneskeheden betalte for ikke at gribe hårdt ind i tide mod en morderisk ideologi og for det tredje det konstante behov for at opbygge staten Israels styrke imod de fanatiske regimer i vor tid.

Det sagde Benjamin Netanyahu i forbindelse med Holocaust-mindedagen den 27. januar.

Hvert år vil mange besøge dødslejrene Auschwitz-Birkenau i det nuværende Polen. Men den nye lov, som forbyder referencer til ”polske dødslejre” er et mislykket forsøg på at benægte Holocaust, siger Israels ledere ifølge World Israel News.

Bagtalelse af Polen?

Det polske underhus vedtog i forrige uge en lov, som gør det strafbart at ”bagtale” Polen ved at kalde de nazistiske kz-lejre under 2. verdenskrig ”polske dødslejre”.

Nu har Benjamin Netanyahu bedt Israels ambassadør i Polen om at mødes med landets premierminister, Mateusz Morawiecki, for at udtrykke Israels ”stærke holdninger imod loven”.

– Vi har nultolerance for forvrængning af sandheden, historisk revisionisme og Holocaustfornægtelse. Vi vil ikke acceptere noget forsøg på at omskrive historien, fastslog statsminister Netanyahu på regeringsmødet sidste søndag. Og han bakkes op af præsidenten:

– Der er kun gået 73 år siden helvedes porte blev slået op. De overlevende fra Holocaust forlader denne verden og vi må stadig kæmpe for at bevare mindet om Holocaust, som det var, understregede Israels præsident Reuven Rivlin.

Kompleks situation

I holocaustmuseet Yad Vashem erkender man, at dødslejrene stod på polsk jord under den tyske besættelse af Polen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alligevel er det forkert at underkende det polske folks rolle i Holocaust: ”Yad Vashem vil fortsat støtte forskning, som søger at afsløre den komplekse sandhed om den polske befolknings holdning til jøderne under Holocaust”, udtaler organisationen.

Polens vicejustistminister, Patryk Jaki, som er ophavsmand til loven, siger på Twitter, at loven ikke er et angreb mod Israel. Samtidig beklager han, at israelske politikere og medier angriber Polen og kalder polakkerne medansvarlige for Holocaust. ”Det viser, hvor nødvendig loven er”, hævder han.

Nu skal teams fra Israel og Polen arbejde sammen om formuleringen af loven.


Artiklen fortsætter efter annoncen:’Ny antisemitisme’

Den polskfødte historieprofessor Jan Thomas Gross fra Princeston University kalder Polens nye udspil ”et skridt tilbage til antisemitismens mørke tid”.

Professoren pådrog sig også hjemlandets vrede i 2015, da han fastslog, at polakkerne dræbte flere jøder end tyskere under krigen. Gross mener, at polakkerne dræbte 30.000 tyskere under modstandskampen. Men samtidig dræbte de mellem 70.000 og 90.000 jøder – eller endnu flere, vurderer historikeren.