Polsk TV: ’Kald det Jødiske dødslejre!’

Da den Røde Hær den 27. januar 1945 befriede Auschwitz i det tysk besatte Polen, var 1 mio. jøder blevet dræbt i kz-lejren.

Under den seneste uges debat om kz-lejrene, har en polsk tv-kanal foreslået, at lejrene betegnes jødiske kz-lejre ”fordi det var jøder, der drev krematorierne!” skriver WIN.

Den diplomatiske krise mellem Polen og Israel har ført til flere antisemitiske udtalelser, som nu også kan høres i de statslige medier. Under en paneldiskussion foreslog studieværten, at man kunne omtale Auschwitz som en ”Jødisk dødslejr”. Herefter stillede han paneldeltagerne det retoriske spørgsmål: ”Hvem drev krematorierne der?”

Det har udløst en skarp kritik fra Wiesenthal Centeret.

– Den kommentar er selvfølgelig fuldstændig absurd og mere inspireret af antisemitisme end noget andet. Den polske regerings synspunkt angående lejrene kan retfærdiggøres på et vist niveau, for det var ikke ”polske dødslejre”. Men fuldt dokumenteret historieskrivning, inklusive værker af ledende polske historikere beviser, at mange tusind polakker samarbejdede med nazisterne, siger Dr. Ephraim Zuroff fra The Wiesenthal Center.

Netanyahus tidligere rådgiver Bobby Brown siger til WIN:

– Vi i Israel ved godt, at tyskerne byggede dødslejrene i Polen, og det bør fremgå af undervisningen om Holocaust. Men det er også sandt, at store dele af den polske befolkning var antisemitiske, og mange er det stadig i dag. Derimod er TV-værtens kommentar noget vrøvl. Naturligvis var der jøder, som blev tvunget til at arbejde i krematorierne, men det skete under dødstrusler!