Kristne fanger ignoreret under officielt besøg

Bogen ’Captive in Iran’ fra 2013 er skrevet af Maryam Rostampour og Marziyeh Amirizadeh, som var fanger i Evinfængslet i 259 dage.

11 medlemmer af Irans parlament besøgte Evin-fængslet i Teheran den 30. januar, angiveligt for at undersøge rapporter om tortur mod fanger. Men under det kun tre timers lange besøg så de ingen af de kristne fanger.

Det oplyser International Christian Concern (ICC). Evinfængslet er blevet kaldt ”regimets tortur-fabrik”, og flere kristne har berettet om vold. Men parlamentsmedlemmerne, som besøgte den berygtede Ward 209, blev vist rundt af efterretningsfolk og talte kun med fire indsatte, oplyser Radio Farda fra Prag.

Ward 209, som ledes af efterretningsministeriet, bliver omtalt som ”et fængsel i fængslet”.
World Watch Monitor har offentliggjort et interview med den kristne konvertit Maryam Rostampour, som sad fængslet i otte måneder.

– En dag er som et år. Nogle dage kan du ikke trække vejret, fordi du ikke ved, hvad der vil ske med dig næste dag. Når folk har prøvet at leve i Evinfængslet, bliver de aldrig de samme igen. Vi er ikke de samme som før. Vi kan ikke være lige så glade som før, fordi vi hele tiden tænker på dem, der stadig er der, fortalte Maryam Rostapour til WWM i november.

Flere kendte kristne fanger bl.a. pastor Saeed Abedini, Maryam Naghash Zargaran og pastor Victor Bet-Tamraz har oplevet tortur og er blevet nægtet lægehjælp i Evinfængslet.

Sandheden skjules

– Iranske kristne har det virkelig meget svært. Regimet bygger på frygt og undertrykkelse, og det viser sig tydeligt i det berygtede Evinfængsel.

Guidede besøg med begrænset gennemsigtighed gør intet for at forbedre menneskerettighederne i fængslet. Det er tværtimod et forsøg på at skjule sandheden om fængslets brutalitet. De fængslede kristne i Evin oplever de værste grusomheder, og deres liv vil altid være præget af oplevelsen, siger ICCs regionale leder Claire Evans.