En Ny Ånd i Israels biografer

Dokumentaren ’A New Spirit’ fortæller om Jacob Damkanis kriminelle ungdom, og hvordan han kom til tro på Jesus. Titlen henviser til profetien fra Ezekiels Bog, hvor Gud lover at give sit folk en ny ånd.

Ny film fortæller den dramatiske historie om jøden Jacob Damkanis vej til tro på Jesus.

Jacob Damkani har brugt de sidste 35 år til at vise jøder, at Jesus er deres Messias. Nu vises filmen om hans liv, ”En ny ånd”, i 30 biografer fordelt over hele Israel.

Filmens titel reflekterer evangelistens personlige erfaringer:
– Jeg tvivlede aldrig på Guds eksistens i opvæksten, men det tog mange år, før jeg forstod, at det var muligt at have et personligt forhold til den ene, sande Gud. Da jeg tog imod Jesus, Yeshua, som min frelser, oplevede jeg det, som profeten Ezekiel skriver om, at Gud gav mig en ny ånd, forklarer Jacob Damkani.
I Ezekiels Bog 36:26-27 siger Herren til Israels folk: ”Jeg giver jer et nyt hjerte og en ny ånd i jeres indre. Jeg fjerner stenhjertet fra jeres krop og giver jer et hjerte af kød. Jeg giver jer min ånd i jeres indre, så I følger mine love og omhyggeligt holder mine bud. ”

Fra verdslig til Jesus-troende jøde

I bogen ’Hvorfor lige Mig?’ fra 1992 fortæller Jacob Damkani om opvæksten i Israel, sit oprør mod familien og livet i USA, hvor han lærte Jesus at kende.
Mens han fortæller sin egen livshistorie, forklarer Jacob Damkani i bogen, hvad Bibelen siger om fx Guds hellighed, pagten med Abraham og den nye pagt, som er beseglet med Jesu blod. Han understreger, at der kun er frelse ved troen på Yeshua HaMashiach – og det gælder både jøder og hedninger.

Døden nær kort efter besøg i Danmark

I august 2015, lige efter hjemkomsten fra et besøg i Pottemagerens Hus i Danmark, var Jacob Damkani tæt på at dø i havet ud for Tel Aviv. En tidlig morgen, mens han svømmede 1 km fra kysten, følte han pludselig en stærk smerte i brystet. Det varede måske i ti sekunder. Så følte han en voldsom smerte i venstre ben. Det varede måske et minut. Jacob indså, at han måtte kæmpe for sit liv. Han vidste ikke, at han havde sprængt hovedpulsåren. Han vidste bare, at han måtte og skulle kæmpe sig ind til bredden.
På mirakuløs vis klarede Jacob svømmeturen ind til land. Her kom han – trods sine protester – med ambulance til hospitalet, hvor dygtige læger opererede ham i otte timer. ”Jeg overlevede, fordi jeg skal fortælle flere om Jesus”, konkluderede han.
Kort før sin næsten-fatale svømmetur havde Jacob afsluttet arbejdet med filmen ’The Messenger’, som bl.a. fortæller om hans arbejde for at dele troen på Jesus med jøder i Israel.

Filmen ’En Ny Ånd’

Jacob Damkanis opvækst i en fattig religiøs familie i Israel, hans kriminelle ungdom og mødet med en jøde, som delte evangeliet med ham, er alt sammen med i den nye film. Det samme er konflikterne med familien. Hans bror Shmuel bliver ortodoks jøde, mens Jacob bliver Jesus-troende og døbt. Den nye film, der er instrueret af Doron Eran, er indspillet i Bulgarien.
– Jacob var en skidt fyr. Han kunne være endt i fængsel sammen med alle sine venner. Men det skete ikke, fordi han kom til tro på Jesus, fortæller Doron Eran.

Budskabet til israelerne

Filmen A New Spirit havde premiere i Tel Aviv i december. En lang række israelske kulturpersonligheder har set den, og landsdækkende tv-kanaler og aviser har haft indslag om filmen.Det er noget helt nyt i Israel, at Jesus-troende jøder får mulighed for at fortælle om deres tro.
Men der har også været kampagner imod filmen fra de ortodokse jøders antimissions-bevægelse. Modstanden er dog ikke noget nyt for Jacob Damkani, som gennem flere årtier har kritiseret rabbinerne for at vildlede folket ved at lægge vægt på ydre ting som påklædning, langt hår og skæg i stedet for Bibelens bud.
Evangelisten forklarer, at han som Jesus-troende har fået alt det, Gud har lovet jøderne:
– Da jeg tog imod Yeshua, gik jeg ikke fra én religion til en anden. Jeg skiftede heller ikke lære. Jeg har fået det nye liv, som vor hebraiske bibel har lovet, og som Gud vil, at hele Israels folk skal få, understreger han.