Pave Frans: Algeriets martyrer kan saligkåres

Den franske film ”Om guder og mænd” , som også har været vist i dansk tv, handler om en gruppe munke i Algeriet, hvoraf syv den 21. maj 1996 bliver myrdet af islamistiske oprørere.

Filmen ”Om guder og mænd” handler om en gruppe munke i en afsidesliggende egn af Algeriet, hvoraf syv den 21. maj 1996 bliver myrdet af islamistiske oprørere. Filmen blev belønnet med juryens Grand Prix på filmfestivalen i Cannes i 2010, og den har siden fået flere andre hædersbevisninger.

Nu har pave Frans åbnet vejen for, at munkene bliver saligkåret sammen med 12 andre, der døde som martyrer for deres tro, heriblandt også seks nonner fra forskellige ordner og den daværende biskop af Oran, Pierre Lucien Clavérie.

De gjorde bare deres pligt

Det er den algeriske kirke meget om at gøre, at de 19 ikke bliver udråbt som en slags helte, men som folk, der blot gjorde deres pligt og nægtede at overlade de mange, som de tjente, til deres egen skæbne. De dræbte missionærer var alle vellidte af den lokale befolkning for den hjælp, som de gav de fattige. Desuden gør kirken også opmærksom på at der var ca. 200.000, der mistede livet i den konflikt, som rasede i Algeriet i 1990-erne. Heriblandt var også 99 imamer som blev dræbt, fordi de nægtede at retfærdiggøre de voldshandlinger, som islamisterne stod for.
Saligkåring regnes ofte i den katolske kirke for at være et skridt på vejen til en egentlig helgenkåring. Den danske videnskabsmand og senere katolske biskop Niels Steensen blev saligkåret i 1988, og det er ikke sikkert, at han bliver helgenkåret, men her betyder saligkåringen egentlig blot, at Niels Steensen som helgen kun har betydning i et begrænset geografisk område, først og fremmest Danmark.
De 19 fra Algeriets kirke, som skal saligkåres, har betydning først og fremmest for Algeriet og deres hjemland, for de flestes vedkommende Frankrig. Om de får betydning for den universelle kirke vil tiden vise. Under alle omstændigheder er processen hen imod saligkåringen gået usædvanligt hurtigt, kun lige godt ti år. Det er ganske nylig historie, som den relaterer sig til, og den kan måske tjene til at illustrere, hvor destruktiv den voldelige islamisme er. Historien viser også i dette tilfælde, at det som oftest går ud over langt flere muslimer end kristne, når islamistiske terrorister hærger.