Sandheden gør fri

Roman af Mathilde Munk handler om sorg og peger på Jesus som Sandheden.

Mathilde Munk er igen aktuel med en ny roman, ”En duft af roser”, den tredje på kun godt et år. Romanen handler om en mors sorg over at have mistet sin datter.

Efter datter Saras død lammes jeg-fortælleren af en dyb sorg, som truer hendes mentale sundhed. Som en ventil for de voldsomme følelser, der overmander hende og giver sig udslag i en voldsom vrede mod nærmest alt og alle, begynder hun at skrive det, hun kalder en fortælling, en fortælling om sin datters sidste tid på jorden, men – viser det sig – efterhånden også en fortælling om sin egen søgen efter sandheden.

Selvom jeg-fortællerens vrede tanker mod de mennesker, som omgiver hende og den verden, der ikke kan rumme hendes sorg, fremstår som urimelige og som en form for overføring af hendes sorg på noget mere håndterbart; fornemmer man, at forfatteren ser vor tids manglende rum for sorg og lidelse og dens tendens til at putte alt sådant – også den helt naturlige sorg over en mistet datter – ned i en diagnoseboks, som mindst ligeså ”syg”.

Kritikken af tidsånden, som hele tiden er underliggende, bliver ind imellem både eksplicit og bidende.
Men under denne afstandstagen til meget i vor tid – også den moderne lægevidenskab – ligger der et dybere lag, et budskab om en verden helt anderledes end vores.

Som et evighedens lynnedslag i vor forkvaklede tid og også i jeg-fortællerens fortvivlede ”løsning”, står Saras evighedsvished i de sidste måneder af hendes liv. Gennem hende stråler evigheden.

I sin mors fortælling om hende gentages det, hvordan hun oplever duften af roser, hvor der ingen roser er – som en duft fra en anden verden. Efterhånden som sorgen mere og mere får jeg-fortælleren til at søge sandheden, stråler datterens tro på en evighed, hvor alt vil blive godt, også mere og mere igennem fortællingen, der indtil da til tider har kunnet virke lidt ”tung” pga. jeg-fortællerens negative tanker. Og der er ikke blot tale om en mere almen åndelig overbygning til romanen, men en klar visen hen på Jesus, som Sandheden. For som det lægges i munden på en veninde til Saras storebror: ”Er der noget andet, der er værd at tro på?”

Romanen er pinligt afslørende, når det kommer til beskrivelsen af en typisk reaktion hos sørgende mennesker, der desperat søger trøst og svar hos andre mennesker, der ikke kan leve op til dette. Samtidig er den skarp i sin skelnen mellem falske åndelige svar på lidelsen og det eneste sande svar, det, som er at finde i Guds ord. Med andre ord er fortællingen forkyndelse i romanform.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mathilde Munk:
En duft af roser.
135 sider • 149,00 kr.
Forlaget Aras