12 dræbt i et forsøg på at befri de kristne skolepiger

De kristne er frustrerede over den nigerianske regerings passivitet overfor muslimsk terror.

Islamistiske grupper som Boko Haram bortfører ofte kristne nigerianske skolepiger, som derpå tvinges til at konvertere og gifte sig med islamister. Regeringen har endnu ikke befriet de sidste 100 af de 276 ’Chibok-piger’, som blev bortført i 2014. Nogle af dem er blevet tvunget til at udføre selvmordsaktioner for terrorgruppen.

Mindst 12 kristne blev dræbt og 20 såret i Kasuwan Magani i Nordnigeria under et hævnangreb, efter at civile havde forsøgt at hindre tvangskonvertering af to kidnappede kristne piger.

Morning Star News oplyste sidste tirsdag, at radikale muslimer havde forfulgt de kristne og nedbrændt deres huse efter forsøget på at befri de to skolepiger. De dræbte kom fra forskellige kirker i byen, bl.a. pinsekirken, baptistkirken og adventistkirken.

Normal praksis

De kristne havde klaget til myndighederne over bortførelsen af pigerne, men da der ikke skete noget i sagen, havde de selv taget affære. De kunne dog ikke holde stand over for islamisterne, som var bevæbnet med automatvåben.
– Muslimerne nøjedes ikke med at angribe de kristne, som ville befri pigerne. De gik også rundt og angreb de andre kristne, som de fik øje på, og brændte kristnes huse ned, siger en af kirkelederne.
En indbygger i Kasuwan Magani siger om situationen:
– Det er normal praksis for muslimer i Kaduna State. De bortfører små kristne piger og tvinger dem til at blive muslimer, og når de kristne modsætter sig, angriber de dem for at give det indtryk, at der er tale om en religiøs konflikt, forklarer Omega Funom.

Hvad gør myndighederne?

Blandt de kristne er der stor frustration over regeringens manglende evne eller vilje til at beskytte dem.
– Den slags vold mod kristne gør mig meget trist, men hvad kan vi gøre ud over at bede Gud gribe ind. Vi vil fortsætte med at prædike fred og tolerance i vore kirker, uanset hvor meget vi provokeres af vore muslimske naboer, siger pastor John Hayap fra The Christian Association of Nigeria.
Nyhedsbureauet AFP beretter om en anden episode i Kaduna, hvor 13 blev dræbt i sammenstød mellem kristne og muslimske unge. Efterfølgende blev der sat ild til mange huse og forretninger, oplyser en talsmand for politiet.
I dette tilfælde blev 20 mistænkte dog arresteret, og både politi og militær blev udsendt for at genskabe ro og orden.
Der har været forskellige modstridende oplysninger om den seneste massekidnapning af 110 skolepiger fra Dapchi. I første omgang forlød det, at pigerne havde nået at flygte, senere at de fleste var blevet befriet. Men nu er den officielle melding, at de 110 piger stadig er i bortførernes hænder.