En håndsrækning til at blive skammen kvit

Psykolog Krista Korsholm sætter ord på samfundsproblemet ’skam’.

Samfundet løber rundt med en konstant skamfølelse – og den rækker helt ind i sproget. Mange unge føler ikke, at de kan leve op til de mange kropsidealer og præstationskrav, de konstant præsenteres for.

Børnene skammer sig over forældre, og de voksne skammer sig måske over ikke at kunne finde tid til alt det, de udmærket godt véd, de burde.
Det er ikke altid så let at tale om – og endnu sværere at få gjort noget ved. Det har psykologen Krista Korsholm Bojesen prisværdigt sat sig for med denne bog, der også kommer med et bud på, hvorfor skammen fylder så meget for os moderne mennesker.

Men ellers er begrebet skam jo ingenlunde en moderne foreteelse. Forfatteren leverer en glimrende analyse af den ældste – hun kalder det sågar den ultimative – skam-beretning i den kristne kulturkreds, Adam og Evas syndefald. Her ses også den klare forbindelse mellem samvittighed og skam; man skal nemlig huske på, at vi mennesker ikke gør noget, vi senere skammer os over, netop for at komme til at skamme os. I stedet gør vi noget, som lige her og nu virker fristende, men som vi ikke forstår eller kan overskue konsekvenserne af.

Krista Korsholm leverer også en række konkrete redskaber, som kan bruges til at arbejde med vores værdisæt, og hvordan vi ser på os selv. Og det er vigtigt at blive skammen kvit, fordi den stjæler vores tro og vores håb. I stedet skal vi drage nåden ind:
”Nåden tilbyder både tro og håb. Tro på, at vi er værdifulde, og at skammen tager fejl. Håb for, at fremtiden kan byde på bedre følelser, end vi har lige nu. Håb for, at det forkerte, vi har gjort, kan tilgives, og at vi kan komme videre” (s. 197).

Og fremfor alt – for at citere forfatterens yndlings-sentens: Nåden er ny hver morgen.

Krista Korsholm Bojesen: ”Skam.” • 203 sider • 200 kr. • Bibelselskabets Forlag