Danskere oplevede Hollands markering af befrielsen

Deltagerne på Felixrejsen til Holland i sidste uge nød det skønne forårsvejr og oplevede blandt andet markeringen af befrielsen den 4. maj og et besøg i Corrie ten Boom museet i Haarlem.

– Vi markerer befrielsesdagen, så vi kan ikke servere noget for jer omkring klokken otte i morgen aften.

Sådan lød det fra overtjeneren på hotellet i Utrecht den 3. maj.

De 27 danskere på Felix Rejsers tur til Holland fik dermed en ekstra oplevelse på turen, som vanen tro bød på smukke tulipaner, Goudaost og besøg på verdens 8. vidunder, Deltaværket, som hindrer oversvømmelseskatastrofer i det lavtliggende land.

I Amsterdam oplevede man det, de fleste danskere vil kalde trafikkaos. Der var da også en del vejspærringer i byen forud for de kongeliges og flere ministres deltagelse i kransenedlæggelsen samme aften.

Om aftenen tog personalet på Hotel Mitlandt så opstilling foran fjernsynsskærmene, hvorfra man kunne følge markeringen i Amsterdam. Også de danske gæster så med og holdt to minutters stilhed sammen med Hollands befolkning.

Glæde midt under krigen

I Haarlem besøgte danskerne Corrie ten Boom museet i det hus, hvor hun og familien skjulte jøder og modstandsfolk under krigen. Beretningen om den kristne families ekstraordinære indsats er kendt fra bogen og filmen Skjulestedet. Nu blev historien levendegjort med et besøg i det virkelige skjulested, hvor 6 mennesker var i sikkerhed under Gestapos razzia.

– Det var ikke et trist hus, selv om folk skjulte sig. Familien og deres gæster sang og spillede, så naboerne advarede dem. Den jødiske kantor i huset sang nemlig så højt, at det kunne høres på gaden.

I skal især huske to ting fra besøget her: Det handler ikke så meget om Corrie. Husk i stedet hendes budskab om tilgivelse og at Jesus er sejrherren, understregede guiden under besøget.


Artiklen fortsætter efter annoncen: