Israel roser USAs opsigelse af atomaftalen med Iran

Præsident Donald Trump bekræftede tirsdag, at USA vil forlade den atomaftale, som i 2015 blev indgået med Iran. Mens mange lande udtrykker frygt for konsekvenserne, er der stor glæde i Israel.

Det skriver World Israel News.

Aftalen, som skulle hindre at Iran udvikler atomvåben, indebar blandt andet en lempelse af de strenge økonomiske sanktioner mod landet.
Men Trump har under hele sin valgkamp tordnet mod aftalen, som han har kaldt ”en gigantisk fiktion”,”en løgn” og ”den værste aftale nogensinde”. Det skyldes blandt andet Irans rolle i krigen i Syrien, udviklingen af ballistiske missiler og systematisk benægtelse af, at Iran allerede har et atomvåbenprogram.

Iransk løgn afsløret

Israels premierminister Benjamin Netanyahu kunne i sidste uge fremvise et halvt ton bevismateriale for, at Iran i hemmelighed har arbejdet med at udvikle atomvåben. Det er nemlig lykkedes Israels efterretningstjeneste at smugle dette materiale ud af Iran, som ellers gentagne gange har benægtet eksistensen af et atomvåbenprogram.
Manglen på beviser for atomvåben var af afgørende betydning for gennemførelsen af den tidligere atomaftale mellem FNs sikkerhedsråd, EU og USA og Iran.
”Aftalen gjorde det muligt for Iran at fortsætte med at berige uran”, fastslog Donald Trump. Han tilføjer, at USA nu vil genindføre sanktionerne mod regimet i Iran.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu viser her Irans hemmelige arkiv for kernevåben.
Foto: GPO, Amos Ben Gershom