Nordkorea har frigivet tre amerikanske missionærer

Topmødet mellem lederne fra USA og Nordkorea har ført til løsladelse af tre fanger.

Tre amerikanske statsborgere, Kim Hak Song, Kim Dong-chul og Kim Sang-duk er blevet frigivet som optakt til det planlagte topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un i juni.

Ifølge BBC opholdt de tre sig i første omgang på et hotel i Pyongyang, hvor de fik god mad og lægehjælp. Torsdag landede de i USA sammen med USAs udenrigsminister Mike Pompeo.
USAs præsident tweetede den 2. maj, at USA længe har gjort forgæves forsøg på at få ”de tre gidsler frigivet fra en Nordkoreansk fangelejr”, skriver World Watch Monitor.

Tre missionærer

De tre amerikanske statsborgere var alle i gang med at afsone lange fængselsstraffe for ”fjendtlige handlinger” mod Nordkorea.

Pastor Kim Dong-chul, som er i begyndelsen af 60erne, blev arresteret i 2015 og idømt 10 års arbejdslejr. Han ”indrømmede” efter forhør, at han var spion for Sydkorea, hvilket Seoul benægter.
Tony Kim (der også kaldes Kim Sang-duk) blev tilbageholdt i april 2017 for kriminelle og fjendtlige handlinger mod Nordkoreas regering. Tony Kim er i 50’erne og har været involveret i humanitært arbejde på børnehjem. Han har tidligere undervist på Pyongyang University for Science and Technology (PUST), hvor børn fra Nordkoreas elite får undervisning. I sin stab havde han mange kristne volontører.

Kim Hak Song blev arresteret i maj 2017, mens han forberedte sig på at forlade landet efter at have arbejdet som underviser på PUST i flere uger. Også han blev anklaget for ”fjendtlige handlinger” mod regimet.

Ifølge Reuters havde han delt et budskab på en hjemmeside fra en koreansk-braziliansk kirke i Sao Paolo, hvor han beskrev sig selv som en ”kristen missionær, der planlagde at starte et forsøgs-landbrug på PUST for at lære nordkoreanerne at blive selvforsørgende”.

Flere vestlige fanger

I august sidste år blev en koreansk-canadisk kirkeleder, Hyeon Soo Lim, som var idømt livstid i en arbejdslejr, løsladt af helbredsmæssige årsager. Han var blevet fængslet i februar 2015 i forbindelse med en dom for utallige ”kriminelle” handlinger, bl.a. forsøg på at vælte regeringen.

Hyeon Soo Lims frigivelse kom få måneder efter skandalen om den 22-årige amerikanske studerende Otto Warmbier. Han blev tilbageholdt i 15 måneder som straf for at have stjålet et lille flag fra et hotel i Pyongyang. Otto Warmbier var så syg ved frigivelsen, at han blev evakueret under kunstigt fremkaldt koma. Han døde kort efter hjemkomsten til USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 2014 blev to amerikanere frigivet på opfordring af tidligere præsident Barack Obama. Han havde selv kontaktet Kim Jong-un om sagen forud for sit besøg i Asien.

Men den sydkoreanske pastor Kim Jong-Wook, som blev idømt arbejdslejr på livstid i 2014, er fortsat tilbageholdt. Kim Jong-Wook var missionær med base i den kinesiske grænseby Dandong, hvor han skaffede husly, mad og andre fornødenheder til de nordkoreanske flygtninge, som krydsede grænsen pga. hungersnød i deres eget land.

Nordkorea topper igen i 2018 for 16. år i træk Åbne Døres liste over de 50 lande, hvor kristne forfølges mest.


Artiklen fortsætter efter annoncen: