Kristen hjerneforsker: Du kan ændre dine gener

75-98 procent af sygdomme kommer fra vores tanker, men den gode nyhed er, at du kan ændre dine gener ved at forny dine tanker.

– Dine intentionelle og kraftfulde tanker forandrer din hjerne og krop – sørg for, at det er Guds tanker, opfordrer Dr. Leaf.

– Jeg ved, hvor intelligent du er, når du virkelig prøver, så åben dit sind, og bed Gud hjælpe dig med at forstå, hvad jeg siger, for det vil ændre dit liv, siger den kristne hjerneforsker Dr. Caroline Leaf fra talerstolen i Næstved Bykirke.

Hendes ord går da også imod manges opfattelse, for de sidste 350 år har det dominerende verdenssyn været materialismen. Den siger essentielt, at dine gener producerer din unikhed, fortæller Dr. Leaf; men forskning viser, at dit tankeliv driver dine gener.

Vi har 75-100 billioner celler i vores hjerne og krop. Hver eneste celle har vores genom i sig, og hver eneste celle responderer på, hvordan du tænker. Så hvert øjeblik du tænker, også når du sover, driver du altså dit genetiske udtryk.

– Vi danser ikke efter vores DNA, vores DNA danser efter vores tanker, og når man får forståelsen af, at vi driver vores DNA, ser man det kæmpe ansvar. Et materialistisk verdensbillede tillader dig at være offer, så du kan skyde skylden på dine gener, men forskning viser, at du har kraften til at ændre dine gener og altså din krop, fortæller Dr. Leaf.

Liv eller død

Dr. Caroline Leaf er kognitiv neuroforsker, hun har en PhD Communication Pathology – hvilket vil sige, at hun har skrevet sin PhD indenfor emnet tale- og høre-pædagogik. Hun har desuden en bachelor i Logopedics and Audiology.

Hun har forsket i forbindelsen mellem sind og krop de sidste 30 år. Dr. Leaf og andre forskere har fundet ud af, at sindet kan ændre hjernen på godt og ondt, fordi sindet virker gennem hjernen.

– Vores brillante sind er skabt i Guds billede, og det betyder, at vi har en enorm kraft i vores design. Dit sind er din evne til at tænke, føle og vælge, og det er altså dit sind, der bestemmer, hvad du bygger i din hjerne, som udtrykkes i din krop, forklarer Dr. Leaf.

Forskningen viser, at alle de tanker, vi bygger – gode og giftige -, bliver fysisk opbevaret inden i neuroner i hjernen, specifikt i dendritterne. Neuronerne vokser i respons til vores tanker, så når du tænker, føler og vælger, genererer du vibrationer, der får generne til at udtrykke sig, og proteiner bliver skabt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Så din tænkning får proteiner til at formes, og du danner grene i hjernen. Vores tanker ligner nemlig træer i hjernen. Hvis du tænker giftige tanker, bygger du et tanketræ, der ligner et vissent træ, mens gode tanker ligner sunde træer. Det kan vi fysisk se i hjernen. Energien i din DNA kommer fra Gud, og du kan bruge energien til at producere liv eller død, fordi du kontrollerer dine tanker. 5. Mosebog 30,19 siger: ’Jeg har stillet dig over for liv eller død. Vælg livet, så du vil leve’ – det er en af de mest kvantefysiske ting, man kan sige, for når du tænker, føler og vælger, ændrer du dit genetiske udtryk på godt eller ondt, siger Dr. Leaf.

Dr. Leaf’s rekvisitter illustrerer et vissent tanketræ (forgrund) og et sundt tanketræ (baggrund).
Bliv begejstret

Hun nævner også Prædikerens Bog 7,29 som i New Living Translation siger: ’Jeg har skabt dem hele, men de vælger at gå ned ad deres egen vej’.

– Gud har givet os fri vilje. Når vi vælger at operere ud af vores fri vilje, skaber vi et vissent træ, og jo mere du tænker på det, des mere vokser det og bliver efterhånden til død. Når vi vælger at bruge vores kraftfulde sind til at tænke, føle og vælge væk fra Gud, forstyrrer det nemlig, hvordan proteinerne foldes. Det forstyrrer udtrykket af vores gener, og hvordan cellerne fungerer, og vi skaber dermed skade i vores hjerne og krop, forklarer Dr. Leaf.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun fortæller videre, at 75-98 procent af sygdomme kommer fra vores tankeliv, og altså kun 2-25 procent kommer fra, når vi er udsat for kemikalier, gifte osv.

– Det her er ikke ment for, at du skal føle dig skyldig, for det i sig selv er giftigt. Så ændr din opfattelse, og bliv begejstret, for jeg giver dig en nøgle til, at når du har viden om, hvad der foregår, kan du ændre det. Ja, dine giftige tanker har givet dig hjerneskade og skader din krop, men det er din fortid, og du kan omskrive din historie, opmuntrer Dr. Leaf.

Forny sind og krop

Nøglen til at omskrive vores historie er at forny vores sind med Guds tanker, som Bibelen taler om. Caroline Leaf nævner blandt andet versene at ’tage tanker til fange’ (2. Kor. 10,5), ’tænke på det sande, rene, kærlige’ (Fil. 4,8) og ’forny dit sind’ (Rom. 12,2).

– Ingen tanke er harmløs. Når du anerkender, at dine tanker har været forkerte, bevæger det giftige tankemønster sig fra det ubevidste sind til det bevidste, hvormed du svækker giften, og du kan begynde at nedbryde det, forklarer Dr. Leaf.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dendritterne kan konstant ændres i takt med, at du ændrer dine tanker og får mere viden og erfaring. På den måde har du med dit sind kraften til at eliminere hele strukturer i hjernen og genopbygge nye, sunde strukturer.

– Med dit sind kan du aktivere det regulerende genom, som kan viske det giftige væk. Det betyder kemisk i hjernen, at de giftige tanketræer smelter, fordi proteinerne forsvinder, og i stedet har du bygget en sund tanke. Videnskaben viser altså, at når du ændrer dit sind, ændrer du din hjerne og fikser dermed dit genom og din krop, siger Dr. Leaf.

7-16 minutter dagligt

At bygge sunde tanker sker gennem bøn, hvor du lærer at lytte til Helligånden. Forskning viser, at vi er skabt til at være bevidste om vores tanker hvert 10. sekund, så når du bliver bevidst om det giftige problem, svækkes det, og hvis du arbejder dagligt, vil du begynde at nedbryde den giftige tanke. Du nedbryder tanken ved at fange den giftige tanke og fokusere på en sund erstatningstanke.

”Det her er ikke ment for, at du skal føle dig skyldig, for det i sig selv er giftigt. Så ændr din opfattelse, og bliv begejstret, for jeg giver dig en nøgle til, at når du har viden om, hvad der foregår, kan du ændre det.”

– Sæt dig ned, og kom i et stadie af bøn. Du kan for eksempel sige taksigelsesbønner og lovsynge. Når du er i kærlighedszonen med Gud, kan du se det giftige på afstand, og selvom det frister at gå ind i tankerne, så lad være. Husk på, at du har den større kraft til at styre det. Hvis du går ind i giften, så kom ud af den og ind i kærlighedszonen igen, siger Dr. Leaf.

I de første 21 dage skal du dagligt tilsidesætte 7-16 minutter til dette, men det kræver en intentionel og bevidst sindsproces. Dr. Leaf forklarer, at man i de 7-16 minutter dagligt skal arbejde gennem fem trin, som du kan finde detaljeret i hendes online program 21 Day Brain Detox på drleaf.com eller i bogen Switch On Your Brain.

Sejrherre over dine gener

Efter de første 21 dage har du nedbrudt den giftige tanke og bygget en sund erstatningstanke. De næste 21 dage skal du øve den nye tanke i løbet af dagen, så tanken vokser.
Når den gamle tanke trækker, skal du bevidst sige nej og vælge den nye, sunde tanke. Giv ikke den gamle tanke energi, for så bygger du den igen. Efter yderligere 21 dage vil tanken blive en vane.

– Når vi er i gang med at bearbejde en del af det giftige problem sammen med Helligånden, brydes det op i flere dele. Så du går i gang med en tanke separat, og når den er nedbrudt, går du i gang med den næste, som Helligånden viser dig. På den måde dedikerer du 63 dage til en tanke, altså 3×21 dage, fortæller Dr. Leaf og understreger, at det er baseret på 30 års forskning.

– Du er ikke et offer for din biologi, du er sejrherre over din biologi. Du har selv kraften til at ændre din hjerne og dit helbred, og hvis du føler, det er slemt, så ræk ud til fællesskabet. Når nogen lytter til dig eller holder dig, øges din styrke og modstandsdygtighed, så du kan fortsætte processen, råder Dr. Leaf.