Udrensning af kristne på vej i Østkina

I Zhejiangprovinsen skal kristne forældre nu afsværge deres tro.

Heather Nauert fra USAs udenrigsministerium har den 15. maj udtrykt dyb bekymring over Kinas afbrydelse af en mindegudstjeneste for ofrene for jordskælvet i 2008 og regeringens overgreb mod kristnes trosfrihed i almindelighed.

Regeringen i Zhejiangprovinsen i det østlige Kina forbyder nu religiøse møder og kræver, at forældre afsværger deres kristne tro. Iagttagere taler om en regulær udrensning af kristne.

Det skriver ChinaAid.

Ifølge menneskeretsorganisationen har de lokale myndigheder i Wenzhou og Shaoxing forbudt alle religiøse forsamlinger under det påskud, at man skal undersøge brandsikkerheden.

Vilkårlige krav

– Politiet dukker tit op og siger, at de skal foretage et brandsikkerhedstjek. De går så omkring i kirken og peger på må og få på nogle ting, der ikke lever op til standarden, fortæller en kristen fra Hangzhou ved navn Li.
”Derefter kræver de, at man skal rette op på det inden for to uger. Men selv om man gør præcis som de siger, vil de stadig erklære en ”ukvalificeret” ved næste inspektion. Man er hjælpeløs.”
En anden kristen ved navn Zhu fortæller, at regeringen bare leder efter undskyldninger for at lukke de uregistrerede kirker.
”Regeringen vil afvise dig uanset hvad. Vi holder ikke længere store konferencer. Kun få personer møder op til møder i de private huse, og man skifter mødested ind imellem,” forklarede Zhu.

Børn afhøres

Samtidig forlyder det, at børn i Wenzhou bliver afhørt af deres klasselærere, som forlanger at få besked om familiernes tro.
”Mange skoler i Wenzhou undersøger elevernes religiøse baggrund. Først vil de finde ud af, om forældrene er katolikker eller protestanter. Så tjekker de navne, adresser og arbejdspladser. Til sidst møder de op i dit hus og beder dig afsværge din kristne tro,” fortæller en kristen, som ønsker at være anonym.

En anden anonym kristen bemærker, at de troende ofte bliver kontaktet af deres overordnede på arbejdspladsen. Embedsmændene lader de kristne miste deres bonusordninger og reducerer deres løn i forsøget på at hindre dem i at gå i kirke.

”Kinas Jerusalem”

Især Wenzhou-provinsen, der kaldes ”Kinas Jerusalem” på grund af dens store antal kristne, er blevet skydeskive for den ateistiske kampagne. Kommunistregeringen har nu forbudt søndagsskoler for de kristne børn.
De kristne forældre har dog indtil videre trodset forbuddet og lærer fortsat deres børn om Bibelen og Jesus.

”Troen kommer først, karaktererne kommer i anden række,” fastslog Chen, der er en af forældrene i et interview med Reuters i december 2017.
– Stoffer, porno, gambling og vold er alvorlige problemer blandt vor tids unge, og videospil er meget forførende. Vi kan ikke være sammen med ham hele tiden, så det er kun gennem troen, at vi kan lære ham, hvad der er rigtigt og forkert, tilføjede Chen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I april 2017 kæmpede kristne i Wenzhou mod regeringens krav om installering af videoovervågning i kirkerne.
”Regeringens embedsmænd kom til kirkerne og tiltvang sig adgang til at sætte kameraerne op. Nogle præster og kirkegængere, som protesterede, blev ført væk. Nogle af dem måtte behandles på hospitalet efter at have kæmpet mod embedsmændene,” fortalte en kristen i Wenzhou til South China Morning Post.

Kritik fra USA

USAs udenrigsministerium har kritiseret den kinesiske regering, fordi myndighederne afbrød en gudstjeneste til minde om de næsten 70.000 mennesker, som døde under et jordskælv i 2008.
Udenrigsministeriets talskvinde, Heather Nauert, udtalte ifølge TheHill.com:

”Vi er meget bekymrede over rapporter om den kinesiske regerings chikane mod Early Rain Covenant Church i Chengdu, i Sichuanprovinsen, efter at de planlagde en mindegudstjeneste den 12. maj for ofrene i Wenchuan-jordskælvet i 2008.
USAs regering sørger sammen med Kina over tabet af de titusinder af menneskeliv under tragedien, og vi erkender værdien af at mindes deres liv og opfordrer til fuld ansvarlighed for at forebygge og mildne fremtidige ulykker.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig opfordrede Heather Nauert de kinesiske embedsmænd til at sikre borgernes trosfrihed:
”Angående rapporter om at de kinesiske myndigheder har konfiskeret bibler, opfordrer vi Kina til at efterleve dets internationale forpligtelse til at sikre respekt for religionsfriheden for alle mennesker.”
Over 200 kristne blev angiveligt arresteret under gudstjenesten. Tre af dem er endnu fængslet, oplyser kirkens præst, Wang Yi.