Norsk KrF. ønsker ens kriterier i asylsager med konvertitter

Knut Arild Hareide og Kristelig Folkepartis stortingsgruppe vil sikre, at Udlændingedirektoratet (UDI) og Udlændingenævnet (UNE) får mere konkrete vurderingskriterier i asyl-sager med konvertitter.
Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

– Det er for tilfældigt, hvem der får ophold på konverteringsgrundlag, og sådan skal det ikke være, siger Kristeligt Folkepartis leder, Knut Arild Hareide.

Trods flere aftaler mellem KrF. og regeringspartierne om håndtering af konverterede asylansøgere, er det stadig tilfældigheder, som råder, og eksperter fra kirkesamfund bliver ikke taget alvorligt.

Sidste mandag mødte Knut Arild Hareide repræsentanter for Åpne Dører, Stefanusalliansen og IMI-kirkens konvertitnetværk for at fastslå kritierier, som kan sikre konvertitter en retfærdig behandling i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE). Det vækker begejstring hos leder for det internationale arbejde i IMI-kirken i Stavanger, Terje Høyland.

– Jeg tror, vi er i en tid, hvor vi vil se reelle konvertitter få opholdstilladelse, mens de, som faker det, bliver afsløret. I dag er det alt for ofte modsat, og det foruroliger os, siger Høyland. Han nævner et par eksempler: Iranske Aref, som har ledet hundredvis af muslimer til tro, bliver ikke opfattet som reel kristen. Heller ikke bibellæreren Benjamin fra IMI-kirken bliver troet. Høyland beklager, at medarbejdere fra menighederne ikke tillægges nok troværdighed af UNE, når de vidner på vegne af konvertitter i asylsager.

– Disse dygtige medarbejdere, der bruges som rådgivere af landinfo, diskrediteres i afslag fra UNE, siger han.

Hareide lover, at der vil komme noget konkret ud af samtalerne og dialogen, men kan endnu ikke sige præcis, hvad det bliver til.
KPK/Bodil