USAs højesteret støtter kristen bager

Bager og konditor Jack Phillips mistede retten til at sælge bryllupskager efter at have afvist at servicere et samkønnet par. Nu har højesteret givet ham lov til at følge sin samvittighed.

USAs højesteret har med 7 stemmer mod 2 fastslået, at Jack Phillips fra Colorado er i sin gode ret til at afvise at fremstille specielle bryllupskager til samkønnede par.

Delstaten Colorado anlagde sag mod Jack Phillips, fordi han havde afvist at fremstille en bryllupskage med et budskab om fordel for homovielser. Det er diskrimination, fastslog retten i Colorado i 2012.

Men denne negative indstilling til bageren er i strid med USAs forfatning i henhold til tros- og ytringsfriheden, fastslog USAs højesteret. Retten udtalte samtidig kritik af Colorados ligestillingskommission for at have udvist ”ulovlig fjendtlighed overfor bagerens oprigtige tro”, der havde motiveret hans afvisning af opgaven. Kommissionen havde ligefrem sammenlignet bagerens indstilling med forsvar for slaveri og Holocaust.

I et interview på kanalen TheView efter højesteretsdommen understreger Jack Phillips, at han gerne handler med homofile. Men på grund af sin kristne tro afviser han at lave skræddersyede bryllupskager til dem, ligesom han fx har afvist at lave halloweenkager og kager til fejring af skilsmisser.

Phillips fortæller i udsendelsen, at han har en særlig passion for at lave bryllupskager. Han måtte dog opgive denne type opgaver efter dommen i 2012, og det har kostet virksomheden ordrer på ca. 200 bryllupskager om året. Men nu er der glæde hos de evangelikale.

”Vi takker Gud for dette svar på bøn. Det er en stor sejr for trosfriheden,” udtalte evangelisten Franklin Graham efter dommen.