Venskab på to hjul i Græsted

Frivillige fra kirker og missionsforeninger reparerer cykler sammen med flygtninge. Det sker i en garage ved LMs missionshus i Græsted. Her er der både frisk kaffe på kanden og friske frivillige, der ikke er bange for at få olie på hænderne.

Hver anden lørdag lægger Luthersk Mission i Græsted garage til et cykelværksted, hvor flygtninge kan få hjælp til at sætte cykler i stand.

For folk på integrationsydelse eller kontanthjælp kan cyklen være det eneste transportmiddel, de har. Særligt hvis de bor lidt ude på landet, som det er tilfældet for mange af de flygtninge, der har fået ophold i Græsted.

Derfor besluttede en flok frivillige fra byens kirker og missionsforeninger for et halvt år siden at oprette et cykelværksted, hvor flygtninge og andre på lav indkomst kan få hjælp til at sætte brugte cykler i stand til en billig pris, skriver Luthersk Mission.

Kaffe på kanden og olie på hænderne

Værkstedet findes i garagen ved LM’s missionshus på Mårumvej i Græsted. Her er der friskbrygget kaffe på kanden og et par friske frivillige med ærmerne smøget op og klar til at få olie på hænderne.

Folk fra byen har doneret brugte cykler – og den lokale LM-forening har samlet ind til køb af et udvalg af reservedele til at sætte dem i stand. Flygtningene er selv med til at gøre cyklerne klar til brug og betaler et symbolsk beløb for cyklerne: 50 kroner for en børnecykel og 100 kroner for en voksencykel.

Inspiration fra Allerød

De frivillige i cykelværkstedet er inspireret af det tilsvarende ”Fix a bike”, som drives af Menighedshuset i Allerød. Her kommer flygtninge og asylansøgere fra centrene Sandholm og Sjælsmark for at få en ny cykel.

Og arbejdet giver rigtig god mening, fortæller Michael Toft, der er en af de frivillige i cykelværkstedet i Græsted.

”Det er fantastisk at se, hvor glade de bliver, når de får deres egen cykel. Det er især børnecykler, der er brug for. Jeg stod og rodede med en cykel sammen med en knægt. Han havde virkelig fingrene skruet godt sammen. Der var noget, der drillede, men til sidst fandt vi ud af det sammen.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Cykelværkstedet i Græsted giver også noget at snakke med flygtningene om, når man møder dem nede i byen: ”Hvis vi lige ser hinanden i Netto, kan man spørge til, hvordan det går med cyklen, og så er snakken i gang,” siger Michael Toft.

I Danmark arbejder Luthersk Mission bl.a. med integration af flygtninge og indvandrere.