WHO: ’Religiøse mennesker’ oplever oftere psykoser

Men ”religiøse mennesker” omfatter alle slags religioner. Troende kristne har generelt bedre sundhed end befolkningen som helhed.

En ny verdensomspændende undersøgelse viser, at personer med religiøse eller spirituelle overbevisninger oftere oplever psykoser.

De personer, der svarede, at religiøse eller spirituelle oplevelser var meget vigtige for dem i deres daglige liv, eller som ofte søgt trøst i det religiøse eller spirituelle, når de oplevede problemer, havde 70-90 % større sandsynlighed end andre for at have oplevet psykoser i deres liv.

Psykoser er alvorlige sindssyge, hvor patientens opfattelse af virkeligheden er svært forstyrret. Det viser sig ved, at den syge oplever sig selv og fortolker verden på en måde, som er helt forskellig fra det normale.

Årsag eller virkning?

Forskerne kan dog ikke afgøre, om sammenhængen skyldes, at personer, der oplever psykoser, tiltrækkes af religiøse miljøer – eller om religionsdyrkelse i sig selv øger risikoen for, at man får en psykoseoplevelse.

Dataene i undersøgelsen kommer fra FNs Verdenssundhedsorganisationen WHO’s undersøgelse af helbred rundt omkring i verden.

Kristen tro gi’r sundhed

Der er forenklet at tale om ”religiøse”. Der er stor forskel på at være ”religiøs” muslim, hindu, newage, satanist – eller kristen.

Udfordringen har jævnligt fortalt om undersøgelser, som viser at troende kristne har bedre sundhed. Kræftens bekæmpelse har foretaget en undersøgelse af adventister og baptister:
* Lever i gennemsnit 10 år længere end gennemsnittet.
* Får færre kræft: 30 % lavere for mænd og 14 % kvinder.
* Får sjældnere lungekræft – 72 % lavere for adventister og 58 % for baptister
* Rammes sjældnere af hjertesvigt – 24 % færre bl. baptisterne sammenlignet med befolkningen.
* Dør sjældnere i trafikken – 92 % større chancer for at overleve i trafikken for troende kvinder, 97 % for troende mænd.
* Også personer, der støtter Indre Mission, lever op til 20 år længere, viser en undersøgelse.
* En stor amerikansk undersøgelse af 100.000 kvinders sexliv viste i 2004, at kvinder der gik i kirke en gang om ugen eller havde et intenst bønsliv, havde et bedre helbred, levede længere – og havde et bedre sexliv!

Kristne kvinder oplevede større tryghed og glæde ved samlivet, og kommunikationen i parforholdet fungerede bedre for de troende, viste undersøgelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: