Vellykket optog for de ufødte i København

3000 lyserøde og lyseblå balloner bar budskabet ’Red én mere’ i København den 9. juni.

– Vi står her i dag for at minde hinanden og hele København og hele Danmark om, at vi taler om liv, om menneskeliv. Vi går helt ud i det offentlige rum og gør det, for at påmindelsen skal blive så gennemtrængende som mulig…Og så står vi her for at redde om så bare ét liv mere, sagde sognepræst Henrik Højlund i sin tale på Rådhuspladsen.

150 mennesker fra nær og fjern deltog i Retten til Livs optog gennem København lørdag den 9. juni. De bar 3000 balloner med appellen Red én mere.

Det farverige optog symboliserede det fælles ansvar, vi alle har for de ufødte og deres naturlige ret til livet, forklarer Retten til Liv.

Der blev knipset løs af forbipasserende, og budskabet blev set af et utal af mennesker i løbet af den time, det tog at gå fra Kingos Kirke på Nørrebro til Rådhuspladsen.

Mod-demonstration flyttet

Den annoncerede moddemonstration, arrangeret af ’Min krop, mine regler’, var dagen inden blevet flyttet til Vesterbro Torv, så der var ingen direkte nærkontakt med denne. Ikke i første omgang.
Henrik Højlund sagde i sin tale på Rådhuspladsen bl.a.: ”Vi står her i dag for at minde hinanden og hele København og hele Danmark om, at vi taler om liv, om menneskeliv.… Og så står vi her for at redde om så bare ét liv mere.”

For at spare miljøet blev ballonerne ikke sendt til vejrs som oprindelig planlagt, men deltagerne opfordredes til at bære budskabet med sig videre.

Slagord mod optoget

Mens musikerne endnu spillede, kom en større flok fra moddemonstrationen hen på Rådhuspladsen og konfronterede optoget. Den næste lille times tid blev der således skreget fordomsfulde slagord rettet mod optogets deltagere, som på det tidspunkt var ved at forlade stedet.
Flere forsøgte at komme i dialog med de vrede moddemonstranter, men mødte kun megen ringe vilje til samtale. Det er forstemmende at møde denne form for magtsprog og manglende vilje til dialog med dem, man ikke er enige med, fortæller Retten til Liv.

Konstruktiv dialog

Den konstruktive dialog opstod til gengæld efterfølgende, da en flok unge fra Retten til Liv begav sig ud på Strøget med talebobler på lange rundstokke. I taleboblen var der forskellige åbne spørgsmål, der inviterede til dialog om abort. Det affødte flere konstruktive samtaler om abort.

En af de unge deltagere, Mads Dahl fra Aarhus, udtalte:
”Der er ikke meget grund til skam, sorg og apati på en dag som i dag, hvor vi har kunnet give vores fulde støtte til liv, respekt og kærlighed til kende. Men på mandag tager abortlægerne igen på arbejde og stopper 41 bankende hjerter, og derfor kæmper vi videre med skam over, at Danmark tilbyder kvinder abort som løsning, med en stikkende sorg på børnenes vegne.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: