Dansk sømandsmission i internationalt farvand

”Kaptajnen” for alle sømandsmissioner i verden gæster Danmark til Sømandsmissionens årsmøde i Vejle. Nu satser missionen på større international involvering.

Når canadieren Jason Zuidema besøger Sømandsmissionen den 1.-3. september, er det for at inspirere og dele ud af sin store viden om, hvordan 29 sømandsmissioner verden over arbejder for at hjælpe søfarende og deres familier. Det sker dels på årsmødet, dels ved et fyraftensmøde i København den 3. september i Sea Health & Welfare.

1,6 millioner søfolk

Der er ca. 1,6 millioner søfarende på verdensplan. De fleste kommer fra Kina, Filippinerne, Indonesien, Rusland, Indien og Ukraine. Sømanden i dag er således på ingen måder en entydig person. Der er mange forskellige nationaliteter, vidt forskellig baggrund både kulturelt og religiøst, og ikke mindst en stor forskel på uddannelsesniveauet ombord på et skib.

Jason Zuidema leder organisationen ICMA – International Christian Maritime Association, som Sømandsmissionen er medlem af. ICMA er et økumenisk netværk med rødder i forskellige kirkelige traditioner. Derfor er der også stor forskel på, hvordan medlemsorganisationerne arbejder.

Gensidig inspiration

Når Sømandsmissionen i Danmark nu via Zuidemas besøg satser på en større international tilknytning, skyldes det to ting. Dels er der brug for inspiration og brug for at lære af de andre, dels kan danskerne inspirere med deres måde at arbejde på:

”Skal vi gøre os håb om at være til gavn for den brogede flok mennesker, vi møder ombord, er vi tvunget til at lære af og lade os inspirere af det netværk af organisationer, som ICMA er. Det giver rigtig god mening at mødes med de andre, fordi de er så dedikerede og begejstrede for at tjene de søfarende,” vurderer generalsekretær i Sømandsmissionen Nicolaj Wibe.

For ham er det vigtigt til stadighed at holde fokus på sømanden:

”Det er ham/hende, det hele handler om. Vores vision, vores mål er at være til gavn og hjælp for de søfolk, der kommer til DK, og det lykkes vi bedst i, hvis vi står sammen med alle de andre kristne maritime organisationer. Derfor ser jeg også frem til Jason Zuidemas besøg,” slutter Nikolaj Wibe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Møder med Jason Zuidema

I Vejle: Vor Frelsers Kirke, Strandgade 2a den 1. september kl. 13-14.
I København den 3. september kl. 15-17. Her er der ’Fyraftensmøde’ for Det Blå Danmark, Højnæsvej 56 i Rødovre.

Jason Zuidema

Executive Director i North American Maritime Ministry (NAMMA) og generalsekretær i International Christian Maritime Association (ICMA).

Canadieren Jason Zuidema besøger Danmark den 1.-3. september. Generalsekretær i Sømandsmissionen, Nicolaj Wibe glæder sig til at få ny inspiration til det danske arbejde.

Han tog sin PhD ved McGill University i Montreal, og herefter arbejdede han i nogle år ved Montreal Seafarers’ Centre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Zuidema begyndte sit arbejde ved NAMMA i 2013. NAMMA repræsenterer professionelle velfærdsmedarbejdere i mere end 50 havne i Nordamerika.

Siden 2017 har han desuden været generalsekretær for ICMA, der er en non-profit sammenslutning af 29 kristne sømandsmissioner – heriblandt den danske.