Flere unge bliver psykotiske af hash

17.000 unge bruger hash, og mange får en psykiatrisk diagnose som følge af hashmisbrug.

Christian Bjerre er generalsekretær i Blå Kors Danmark .

”Det er på tide, at politikerne tager hånd om det voksende problem med unge hashmisbrugere i stedet for at snakke så meget om legalisering,” siger Blå Kors Danmarks generalsekretær Christian Bjerre. ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet vurderer, at omkring 17.000 danske unge under 25 år har et misbrug af hash. Mange af disse unge har både sociale, psykiske og fysiske skader af deres misbrug.

5.250 diagnoser

Blandt hashbrugerne har mange afbrudt deres uddannelse eller de er aldrig kommet i gang; de isolerer sig eller har kun et meget begrænset socialt liv.

I 2016 fik 5.250 personer i Danmark en psykiatrisk diagnose som en direkte følge af deres hashmisbrug. Det er mere end en fordobling på ti år.

Blå Kors Danmark er en af de aktører, der tilbyder behandling til unge hashmisbrugere.

”Det har store omkostninger både for samfundet og den enkelte. Derfor er det fra vores synsvinkel meget svært at forstå debatten om at legalisere hash, når al forskning fra andre rusmiddelområder viser, at lige præcis tilgængelighed har enorm betydning for antallet af mennesker, der har et overforbrug,” siger Christian Bjerre.

Farligt at øge tilgængeligheden

Mange forskere er enige om, at pris, tilgængelighed og reklame er nogle af de væsentligste faktorer, når man skal regulere forbruget af alkohol og tobak. Det fremgår blandt andet af den nyeste statusrapport fra WHO om europæernes alkoholforbrug.

Ifølge Blå Kors’ generalsekretær må det samme gøre sig gældende med hash. Derfor burde politikerne satse mere på at hjælpe misbrugerne og på forebyggelse i stedet for at overveje legalisering af hash.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”I stedet for at bruge energien på at diskutere en eventuel legalisering og dermed gøre det endnu nemmere at få fat i et åbenlyst skadeligt stof, burde politikerne tage hånd om det voksende problem med unge hashmisbrugere og begynde at tage langt mere ansvar for behandling og ikke mindst forebyggelse af hashmisbrug,” understreger Christian Bjerre.

Omkring 17.000 danske unge under 25 år bruger hash.
Mange af de unge misbrugere opgiver at fuldføre deres uddannelse.
Forsker frygter stigning

Også Mads Uffe Pedersen, der er professor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, mener, at det vigtigste må være at behandle og forebygge.

”Jeg kan godt frygte, at der bliver flere, der ryger hash og flere, der får misbrugsproblemer, hvis det bliver legaliseret. Jeg synes hellere, man skal begynde med at afkriminalisere det. Det vil gøre det nemmere at hjælpe de unge, og det er det vigtigste; at vi hjælper de udsatte unge bedst muligt,” siger Mads Uffe Pedersen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Professoren mener, at det ikke skal være forbudt at have hash på sig. Derimod skal det stadig være forbudt at producere og sælge hash. Afkriminaliseringen skal blot gøre det nemmere at hjælpe de unge misbrugere uden at de dermed får en plettet straffeattest.

To-tre år bagud

Ifølge Allan Pedersen, der er leder af Ungehuset i Arden, er et overforbrug af hash særligt problematisk for unge under 25 år.

”Hash er afhængighedsskabende, og stoffet THC, som er i hash, sløver hjernen og skader indlæringsevnen. Derfor er det særligt problematisk for unge under 25 år, hvor hjernen endnu ikke er færdigudviklet og derfor også er mere skrøbelig overfor euforiserende stoffer,” forklarer Allan Pedersen.

”Mange af vores unge er kommet to til tre år bagud i deres udvikling – både socialt og uddannelsesmæssigt. De står simpelthen helt stille i nogle af de vigtigste udviklingsår i deres liv.
Så udover at hjælpe dem ud af afhængigheden, bruger vi i vores behandlingsforløb også meget tid på at hjælpe dem videre i deres generelle udvikling,” siger Allan Pedersen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dokumentarserie på DR

Ungehuset og Allan Pedersen medvirker i en dokumentarserie om hash på DR1.
Serien begyndte mandag den 13. august og fortsætter fire mandage frem.