Frygt for nye angreb kan medføre sult i Nigeria

Mange fordrevne kristne bønder frygter baghold, hvis de vender tilbage for at høste.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria har holdt samlinger med flere dages bøn og faste efter de voldsomme angreb i juli.

Natten til d. 11. juli blev flere landsbyer nær Numan i Nigeria angrebet samtidig af muslimske nomadehyrder. Blandt de mange dræbte var 380 medlemmer af Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN).

Omkring 400 hjem i nærheden af kirkens hovedkvarter er blevet ødelagt, nedbrændt eller plyndret for værdier. Folk er flygtet over hals og hoved. Kirken anslår, at mindst 900 af dens medlemmer er flygtet. Nu frygter de kristne bønder bagholdsangreb fra nomadehyrderne, når de vil passe deres marker. Krisen skyldes angiveligt mest af alt en strid om jord mellem de fulanske nomadehyrder og de lokale bønder.

Den Lutherske Kirke i Nigeria beder og faster for situationen, mens kirkens medlemmer tager sig af de fordrevne. Frygten kan nemlig udløse en sultkatastrofe, hvis bønderne ikke tør vende tilbage for at høste deres marker.

Bagholdsangreb

– Den seneste uge har der ikke været massedrab. Der har været enkelte bagholdsangreb på bønder, mens de var på vej ud for at arbejde i markerne. Her er enkelte bønder blevet dræbt, men der har ikke været samlede angreb på landsbyerne i den sidste uges tid, oplyser Felix Samari, der er kommunikationsmedarbejder i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria.

– Det gør stort indtryk på de kristne i vores kirke, og vi har netop afsluttet flere dages bøn og faste for situationen. De kristne fastede sidste uge, og mange fortsatte fasten tre dage i denne uge, tilføjer Felix Samari.

Ærkebiskoppens hyrdebrev

”Volden sår frø af had i vores land. Vi opfordrer alle til at respektere menneskelivets ukrænkelighed,” skrev ærkebiskop for Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, Musa Filibus, i et hyrdebrev til kirkens 2,2 millioner medlemmer.

Efter fasten skrev ærkebiskoppen for at udtrykke sin tak til alle kirkens medlemmer og venner:
”Kære brødre og søstre i Kristus, kære venner! Jeg vil på vegne af Kristi Lutherske Kirke i Nigeria udtrykke min dybeste taknemmelighed til alle kirkens medlemmer, til alle venner og samarbejdspartnere, som har stået sammen med os i de seneste tre dages bøn og faste i anledning af den vold, som især finder sted i det nordlige Nigeria i dag. ..

Jeg vil endnu en gang sige jer tak. Gud velsigne jer! Og må der blive fred i Nigeria! Amen.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig organiserede sammenslutningen af kristne i Nigerias en march i byen Yola for at protestere mod drab af uskyldige i delstaten Adamawa.

De kristne opfordrede gennem sammenslutningens leder, biskop Dami Stephen Mamza, Nigerias regering til at fremskynde tiltag for at bringe de uophørlige drab til ophør, oplyser Felix Samari.

Sulten lurer

I Ngorodipa i Mayo Belwa-distriktet har tusindvis af internt fordrevne søgt ly i skolebygninger. – Det er et stort problem. Hvis de ikke dyrker deres afgrøder, får de ingenting at spise. Og så er problemet pludselig mangedoblet, siger Felix Samari og fortsætter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ud over at vi i kirken følger situationen tæt, er vi også bekymrede for fremtiden. Hvad sker der, hvis de fordrevne ikke kan vende hjem og ikke tør gå ud på deres marker og høste deres afgrøder? Vi høster jo ikke året rundt. Derfor er det absolut nødvendigt, at markerne bliver høstet. Hvis ikke, står vi over for en ny katastrofe.

Mission Afrika indsamling

Medarbejdere og frivillige fra kirken er sammen med de tusindvis af fordrevne for at give dem mad, trøste og berolige dem.

Kirken i Nigeria yder nødhjælp til de mange fordrevne i form af mad, vandbeholdere, medicin, tæpper og madrasser. Men kirken har brug for en ekstra gave lige nu. Mission Afrika har allerede sendt 60.000 kroner af sted, men det dækker langt fra de mange behov.
Svend/Bodil