Martin A. Hansen og militærnægtere

Henning Sørensen
Villa Pax, Irisvej 17
8500 Grenå

Der er udkommet en bog med tekster om og af Martin. A. Hansen: ”For folkets frihed. M. A. Hansen og besættelsen”. Der er artikler, som M. A. Hansen skrev i den illegale presse under besættelsen og senere efter besættelsen. Om samarbejdspolitik, stikkerlikvidering, frihedskamp samt retsopgøret efter befrielsen. Samt artikler af nulevende, der bedømmer M. A. Hansens indsats.

I 1953 havde nogle militærnægtere spurgt M. A. Hansen efter et foredrag om hans forfattervirksomhed. Det havde han afvist, fordi han ringeagtede militærnægtere. – Den i sin samtid verdenskendte afholdsagitator, redaktør Lars Larsen-Ledet – M. A. Hansens modsætning, ville derimod gerne tale til militærnægtere.

M. A. Hansen meldte sig ligesom mange andre ind i en afholdsforening ved konfirmationsalderen. Men da han senere kom på seminariet, begyndte han at drikke alkohol, som gav ham en tidlig død. M. A. Hansen blev lærer i København, indtil han blev forfatter.