Paven opfordrer hele kirken til bod efter misbrugsafsløringer

Over 300 præster har været involveret i seksuelt misbrug af over 1000 børn i den amerikanske delstat Pennsylvania i det 20. århundrede. Nu har paven for første gang kommenteret sagen i et brev til hele kirken.

I brevet beklager paven de lidelser, som ofrene og deres familier har været udsat for og stadig lider under. Han erkender, at misbrugets konsekvenser tidligere er blevet overset, og at kirkeledere har forøget ofrenes smerte ved forsøg på at skjule sandheden.

Paven citerer kardinal Ratzinger, som i 2005 anerkendte ofrenes smerte med en bekendelse af præsternes og hele kirkens svigt mod Kristus selv. ”Det gennemborer hans hjerte. Vi kan kun påkalde ham fra vores hjerters dyb. Kyrie eleison – Herre, frels os!”

Kirken bør tage forholdsregler for at undgå gentagelser og ikke lukke munden på de svage, mener paven.

”Må Helligånden give os omvendelsens nådegave og den indre salvelse, der kræves for at udtrykke vores samvittighedsnag over disse forbrydelser og vores beslutsomhed i den modige bekæmpelse af dem,” slutter brevet fra pave Frans.