Anerkender Jerusalem som Israels hovedstad

Holder samtidig lemmen åben for en palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad.

Briterne delte i 1922 protektoratet op i et lille jødisk og et stort arabisk område kaldet Trans-Jordanien (med gult).
Navnet betyder ”på den anden siden af Jordan” (floden).

KristenDemokraternes hovedbestyrelse har med overvældende flertal vedtaget disse to resolutionsforslag fra partiets Internationale udvalg.

Det skete på KDs sommergruppe- og hovedbestyrelsesmøde den 25. august, oplyser Michael Jensen, der er formand for udvalget.

Resulutionerne – der endnu ikke er lagt ud på oversigten over resolutioner på KDs hjemmeside – lyder sådan:

1) Jerusalems status

Israel erklærede i 1949, at Jerusalem var landets hovedstad. KristenDemokraterne anerkender dette og dermed også Israels suveræne ret til at vælge sin hovedstad.

I helt naturlig konsekvens af, at ambassader overalt i verden er placeret i hovedstæderne, foreslår KristenDemokraterne, at den danske regering tager følgende initiativer:

a. Danmarks ambassade bør – i samarbejde med Israel – snarest flyttes fra Tel Aviv til det vestlige Jerusalem.

b. Danmark bør tilskynde flere lande – såvel indenfor som udenfor EU – til at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad samt til at flytte deres ambassader dertil.

c. Danmark bør, indtil en flytning af ambassaden kan gennemføres, opgradere Danmarks tilstedeværelse i Jerusalem til et generalkonsulat under den danske udenrigstjeneste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:2) Forholdet mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre

KristenDemokraterne bekræfter vores støtte til genoptagelsen af fredsforhandlinger mellem Israel og legitime repræsentanter for den palæstinensiske befolkning på Vestbredden og i Gaza.

KristenDemokraterne anser, at målet for fredsforhandlingerne bør være en tostatsløsning, der anerkender staten Israel og en palæstinensisk stat, samt begges staters ret til at leve i fred og sikkerhed indenfor internationalt anerkendte grænser.

Skulle fredsforhandlingerne munde ud i, at en palæstinensisk stat også udnævner en del af Jerusalem til sin hovedstad, mener KristenDemokraterne, at Danmark bør anerkende det på samme måde, som vi anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tidligere KD-politik:
Palæstinensisk stat i føderation med Jordan

KDs politik mht. Israel har tidligere været, at palæstinenserne skulle have Jordan som deres stat – sådan som det oprindeligt var delingsplanen i 1948, da Storbritanien trak sig ud.

Briterne havde allerede i 1922 skilt Transjordanien ud som en arabisk del på 77 pct. af deres Palæstina-protektorat, mens de tilbageværende 23 pct. skulle tilfalde jøderne som det hjemland, de var lovet i Balfour-erklæringen.

I 1946 garanterede briterne selvstændighed til Transjordanien, og Abdullah B. Hussein blev konge i det, der kom til at hedde Jordan. Dette nye kongerige besatte kort efter Vestbredden, som de regerede over indtil seks-dages krigen i 1967, hvor Israel erobrede Vestbredden, og Øst-Jerusalem.

Stadig aktuelt:
USA tilbød i 2017 en føderation med Jordan

Den palæstinensiske leder på Vestbredden, Abbas, har netop til et internationalt medie udtalt, at amerikanerne foreslog ham en føderation af det palæstinensiske område med Jordan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– De spurgte mig, om jeg tror på en konføderation med Jordan. Jeg sagde ’ja, jeg vil have en tredobbelt konføderation med Jordan og med Israel’, sagde Abbas, ifølge World Israel News.

Det var Jared Kushner, der er seniorrådgiver i det Hvide Hus, der præsenterede et forslag til den palæstinensiske myndigheds formand Mahmoud Abbas om at oprette en sammenslutning bestående af Jordan og Den Palæstinensiske Myndighed som en del af USAs præsident Donald Trumps fredsproces i Mellemøsten, fortalte Abbas en delegation af israelske lovgivere og aktivister for fred i Ramallah i søndags.

Abbas henviste til et møde, han deltog i august 2017 med Kush-ner og den amerikanske særlige udsending Jason Greenblatt.

– Jeg spurgte dem, om Israel ville acceptere et sådant forslag, sagde Abbas, som også beskyldte USA for at være fjendtlig over for palæstinenserne og fredsprocessen.