Europa glemmer sine fattige

Mor og datter foran deres hus. Foto: Mission Uden Grænser.

Mange mennesker i Østeuropa er så fattige, at de må gå sultne i seng. De bliver let ofre for korruption, kriminalitet og sygdom, og nogle børn ender på gaden, fortæller Mission Uden Grænser.

Snezhana har aldrig lært at læse og skrive. Derfor er det næsten umuligt for hende at få et arbejde. Hun bor sammen med sin mand og deres datter på ni år i en lille by i det sydlige Bulgarien.

Huset, de bor i, er utæt, fugtigt og koldt. Der er dårligt indeklima i de to små værelser. De har ikke vand, og de deler et toilet på gangen med fire andre familier. Arbejdsløshed har gjort det svært for Snezhana og hendes mand at få det, de behøver for at leve. Ofte har datteren fået den smule mad, de havde, mens de selv måtte gå sultne i seng. Men for tre år siden tog familiens liv en ny drejning.

Dansk hjælp via kirken

En af de organisationer, som særligt opererer i et land som Bulgarien, er Mission Uden Grænser.

– Vi blev via den lokale kirke og vores medarbejdere i området gjort opmærksom på, hvor dårligt det stod til for familien, og vi begyndte at give dem støtte og hjælp, fortæller Stig Hagen, der er landsleder for Mission Uden Grænser i Danmark. Han fortæller, at mange fattige i Østeuropa er en glemt og stigmatiseret folkegruppe i deres eget land og generelt i Europa.

– For at få et mere socialt balanceret Europa er der behov for, at vi sætter ind med konkret hjælp til familier som Snezhanas. Fattigdom fører så meget dårligt med sig for et samfund og for hele Europa.

Her kan nævnes øget kriminalitet og korruption, flere bliver syge, og antallet af gadebørn stiger.

Fra muslimsk opvækst til liv med Jesus

Den konkrete hjælp til Snezhana og familien blev til mere end mad og tøj. Efterhånden blev de også introduceret til kirken og den kristne tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”I starten følte jeg, at jeg skyldte at deltage i nogle gudstjenester. Men efterhånden gik det op for mig, hvem Jesus er, og hvad Gud har gjort for os. Jeg er vokset op i en muslimsk tradition og vidste ikke, hvad det vil sige at tro på Jesus. Nu beder vi til Jesus, og vi har endda oplevet, at vores datter er blevet helbredt. Jeg er så utrolig taknemmelig for alt, hvad Gud gør for vores familie. Nu har jeg besluttet at blive døbt og følge Jesus,” fortæller en glad Snezhana.

Selvforsynende gennem landbrugsprojekt

Som bekendt er det bedre at give en sultende en fiskestang frem for en fisk. Derfor får flere i Bulgarien hjælp til at hjælpe sig selv.

– Familien er nu koblet på vores landbrugsprojekt i det område, hvor de bor. I samarbejde med flere andre familier dyrker de deres egen mad og behøver ikke at gå sultne i seng mere. Selvom det lykkes at få et arbejde, er det ikke givet, at lønnen rækker til en hel familie. Over en femtedel af arbejdsstyrken i Bulgarien arbejder for en minimumsløn på omkring 7-8 kr. i timen, fortæller Stig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det næste skridt for Snezhana er at starte på et læsekursus. Det er ikke kun vigtigt for at få arbejde. Snezhana håber nemlig, at hun en dag selv vil kunne læse Bibelen.