’Kristdemokraternes Ebba er et politisk vidunderbarn’

Ebba Busch Thor er født i 1987 af en svensk mor og en norsk far. Hun voksede op i Uppsala og gik i den kristne friskole ejet af Livets Ord. Hun er nu medlem af Svenska Kyrkan og gift med fodboldspilleren Niklas Busch Thor. Parret har to børn.

De svenske kristendemokrater har haft et drømmevalg med en fremgang på over 40 procent. Det skyldes ikke mindst partiets leder, den kun 31-årige Ebba Busch Thor.

Den svenske avis Dagen.se skriver om den jubel, som brød ud hos kristendemokraterne på valgaftenen sidste søndag.

”Ebba, Ebba, Ebba….”, råber kristdemokranterne i deres sejrsrus, da partilederen viser sig. Partiet har nemlig fået 6,4 procent af stemmerne, hvilket svarer til 16 mandater i rigsdagen.

– Vi har virkelig vakt den der KD-rebel til live, lyder kommentaren fra Ebba Busch Thor. Hun takker sin familie og partiet og fastslår, at det er vigtigt at stå fast med ret ryg til fordel for en jødisk-kristen etik – også når det blæser.

Den seneste tid var der ingen frygt for, at KD skulle forlade rigsdagen. Forventningen op til offentliggørelsen af valgresultatet gik mere på, hvor godt det ville gå, fortæller Roland Utbult, som selv sidder i rigsdagen for KD.

Ebba-effekten

Ebba Busch Thor, som har en svensk mor og en norsk far og selv er norsk statsborger, blev først partileder for KD i 2015. Hun er vokset op i en kristen familie ”med bibellæsning og salmer” – og med ”højt til loftet”. Hun har også gået på kristen friskole.

Men det har aldrig været nogen selvfølge, at hun skulle være kristendemokrat, bare fordi hun er troende. Det kom bare, da hun opdagede den kristendemokratiske ideologi, fortæller Ebba Busch Thor til Dagen.

Hun blev som ung medlem og senere vicetalsmand for KDs Ungdomsforbund. Kun 23 år gammel blev hun Sveriges yngste byrådsmedlem som medlem af byrådet i Uppsala.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Tro handler om menneskets relation til Gud, politik handler om menneskets rolle i samfundet,” siger hun til Dagen.se

Den unge partileder har ordet i sin magt og har fremført KDs mærkesager med humor og engagement. Det gælder også de mere kontroversielle spørgsmål vedrørende fx forholdet til Israel.

Under valgkampen har Ebba Busch Thor udtalt sin støtte til den borgerlige blok med den konservative Ulf Kristersson fra Moderaterne som statsministerkandidat. Hvis valget skulle stå mellem socialdemokraterne og Sverigesdemokraterne ville hun dog foretrække den nuværende statsminister, Stefan Löfven, frem for Sverigedemokraternes Jimmie Åkesson, har hun under valgkampen sagt til avisen Expressen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle af KDs stemmer er da også angiveligt kommet fra vælgere, som tidligere stemte for Moderaterne, men nu har fundet, at KD var et bedre alternativ end Sverigedemokraterne.

– Hun er hverken bange for det ene eller det andet, siger KDs tidligere leder, Alf Svensson, som er fuld af lovord om sin efterfølger.
”Helt mageløs”

Kristendemokraternes tidligere leder, adjunkt Alf Svensson, som var partileder fra 1973-2004, minister i Carl Bildts regering i 1991-1994 og i Europaparlamentet i 2009, sparer ikke på roserne.

– Hun er et politisk vidunderbarn, siger Alf Svensson. Han beskriver den nye partileder som helt mageløs og ”hverken bange for det ene eller det andet”. Alf Svensson tilføjer, at man må huske, at dette var hendes første valgkamp, ”men det mærkede man ikke!”. Da valgkampen startede i foråret, frygtede KD ligefrem at havne under spærregrænsen. Men så kom Ebba til.

– Hun kom som en raket med glød og entusiasme, sagde Alf Svensson til den svenske tv-station SVT.


Artiklen fortsætter efter annoncen:KDs politik

Ebba Busch Thor har talt om at genoprette Sveriges relation til Israel, mindske FN-samarbejdet og have fokus på forfulgte kristne.

KDs leder kritiserer, at Sveriges regering ensidigt støtter Palæstina, selv om ”de savner kontrol over deres eget område og delvis styres af terrororganisationen Hamas. De har ledere, som spreder antisemitisme og had, og de holder ikke demokratiske valg som lovet. Trods det vælger Sverige at øge bistanden til palæstinenserne med en halv milliard kroner de kommende år. Det er en udvikling, som går i den forkerte retning,” fastslår Ebba Busch Thor i et interview med Dagen.se den 7. september.