Hvidvask uden skyld

Jørn Nielsen
H.C. Lumbyes Vej 159A
4700 Næstved

Ved Nürnberg-processen i 1946 var de øverste nazi-lederes slutreplik som bekendt ”ikke-skyldig”, selvom de med stolthed og æresfølelse ikke løb fra deres lederansvar og troskabsed overfor Adolf Hitler.

Den amerikanske feltpræst Henry Gerecke øvede dengang sjælesorg med improviserede gudstjenester. Enkelte nazister fremstammede da ”Gud vær mig synder nådig!” Men nazitoppen var ubøjelig med deres trodsige ”ikke-skyldig”.

Hvidvaskskandalen opererer heller ikke med synd og skyld. Thomas Borgen fratræder ikke pga af erkendt skyld men pga. erkendt ansvar. Han og hans team har jo selvundersøgelsens ord for, at de ikke har gjort noget juridisk forkert. Og med et smil og et gyldent håndtryk kan han så trække sig tilbage med et 2-cifret millionbeløb i fratrædelsesgodtgørelse og et utal af gode aktier og fortsætte sin forgyldte mangemillionær-tilværelse.

Der er sket meget siden 1946. Begrebet ”skyld” er forlængst afskaffet i vor post-kristne kultur. Og derfor er synderens bøn ”Gud vær mig synder nådig” og dens Forsoner fra Golgata ikke mere relevante. Religionen er dog ikke afskaffet. Den er oven i købet et statsautoriseret regeringsgrundlag, men er en kristendomsopfattelse på det moderne, skyldfri menneskes præmisser og ikke på Guds.