Hvorfor alt den lidelse?

Bruno Sangstad
H. C. Ørstedsvej 22C
7400 Herning

Den 02.09.18 skriver en pensioneret præst i Udfordringen under sygdom og sundhed om, hvorfor nogle rammes så hårdt af noget ondt. Jeg kom ind i verden i 1938 og oplevede så meget ondt, så jeg forstod ikke, hvorfor vi er her, og det gør jeg stadig ikke. Min far havde under krigen i 1940-45 råbt til en nabo ”hvor er din Gud?”, fordi naboen troede på Jesus, og en bombe var blevet kastet ned på den franske skole, hvor der var ca. 100 små piger, der blev dræbt i ruinerne, pga. en fejl. Og var det 6 millioner israelitter, der blev pint ihjel i tyske koncentrationslejre, og 50 millioner mennesker dræbt under hele krigen. Min far blev også dræbt, han havde 5 børn. På de hjem, nogle af os kom på, blev vi så groft mishandlet, at der var blodstriber på krop efter slag, og jeg fik revet alt mit hår af hovedet af børnepassere, lærere, så jeg var skaldet i lang tid. Hvor var Gud? Også min far plagede mig med en ondskab, når jeg var alene med ham, og Bibelen siger: ’Lad de små børn komme til mig’. Ja, hvor var Gud?

Ordet frelse i Romerbrevet kap. 10 ved ikke engang 10% af alle danskere, hvad er. Gå ud og spørg det danske folk – det har jeg gjort. Og i 2. Tim., kap. 3 står der, hvor forfærdelige vi mennesker skal blive, så hvorfor vi lever, er en gåde.

Det vrimler med lægedom i Bibelen for selv alvorligt syge (Mat. kap. 10 og Lukas kap. 10.), og en total invalid mand, født lam, bliver totalt rask (Ap. Ger. 3, 1-11).

Jesus Kristus helbredte alle, der kom til ham, og de syge fik ikke skyld for, at der var noget galt med dem, og lægedom udeblev. Men i Matt. 17, 14-21 får disciplene skylden for, at de syge ikke blev raske.

Aldrig fik de syge skylden, så jeg kan sige til denne pensionerede folkekirkepræst: Hvorfor vi kan lide så meget ondt på jorden, jeg ved det ikke. Jeg ligger selv syg i en seng, og det kniber med at skrive, jeg er lidt ordblind. Men dette emne om alt det onde på jord, har jeg tænkt på i årevis.