De kriminelle vegetarer?

Sven Hagen Jensen
Præst i Adventistkirken i
Viborg

Jeg læser med interesse Iben Tranholms klumme, når Udfordringen udkommer. Der er som regel mange gode tanker. Men i den sidste om ’Det kriminelle kød’ (30.09.2018) rammer hun ved siden af, når hun generaliserer omkring vegetarer. De er ikke en éntydig gruppe, som svarer til Iben Tranholms beskrivelse med at ophøje jorden og miljøet til en guddom. Der er sikkert et mindretal, der falder ind under denne kategori, inspireret af en hinduistisk livsanskuelse, men mon ikke de fleste er vegetarer ud fra rent sundhedsmæssige årsager, som er velbegrundet af videnskabelige undersøgelser. Det er ikke uden årsag, at flere og flere unge og yngre familier i Danmark vælger en fortrinsvis kødfri diæt.

Jeg er selv kristen og vegetar og kender mange andre kristne, der følger den samme livsstil. Jeg har ingen problemer med, at nogle vælger at spise kød. For Bibelens Gud har givet tilladelse. Men da jeg tror på både den bibelske skabelsesberetning såvel som syndflodsberetningen, vil jeg gerne gøre opmærksom på, at det ifølge Skriften er Gud selv, der i 1 Mos 1,29 fra begyndelsen af giver mennesket en vegetarisk spiseseddel. ”Gud sagde: ’Nu giver jeg jer alle planter, der sætter frø, på hele jorden og alle træer, der bærer frugt med kerne. Dem skal I have til føde.’” Det er først efter syndfloden, hvor plantelivet i stor udstrækning er blev ødelagt af vandet, at Gud tillader mennesket at slagte dyrene og bruge dem til føde, ”Alt, hvad der rører sig og lever, skal I have til føde. Jeg giver jer det alt sammen, ligesom jeg gav jer de grønne planter” (1 Mos 9,3). Der er selvfølgelig ikke noget kriminelt ved at spise kød. Om det så er en hensigtsmæssig måde, der er blev reklameret for de vegetariske måltidskasser, er en anden sag. Men lad være med skære alle vegetarer over én kam og gøre os til tilbedere af naturen fremfor Skaberen.