Historien bag radioarbejdet

Frivillige medarbejdere samlet til kursus på radiostationen i Garoua, Cameroun, sammen med Udfordringens medarbejder.

Arbejdet begyndte med at redaktør Henri Nissen fra 1996-99 var udsendt af Mission Afrika til Cameroun.

Henri Nissen – i bilen ude i floden – beskrev med humor oplevelserne i Afrika i denne bog.

Her var han AV-direktør på den kristne radiostation Sawtu Linjiila (Evangeliets Stemme), der sendte på kortbølge til den fulanske stamme (ca. 50 mio. mennesker).

Men Henri opdagede, at de fleste afrikanere ikke længere lyttede til kortbølge. Han begyndte derfor at kontakte lokale radiostationer, der sendte på FM, og de sendte nu også programmerne.

Herefter fungerede Henri indtil 2006 som rejsende mediekonsulent i den fransktalende del af Afrika for Det Lutherske Verdensforbund. Da aftalen ophørte, fortsatte Henri på egen hånd med at støtte de kristne kontakter.

Udfordringens bestyrelse besluttede herefter at tage ansvar for arbejdet og give Henri mulighed for at tage til Afrika hvert år for at styrke arbejdet, der ofte foregår i muslimsk-dominerede områder. Udfordringen har siden givet “tiende” – godt og vel!

Radiostationer – der hjælper befolkningen

Gennem årene er det lykkedes at få oprettet kristne radiostationer, som de lokale driver. Radioerne sender mange oplysende udsendelser om landbrug, hygiejne, sundhed, AIDS, viden, familieliv – udover de fokyndende udsendelser.

Myndighederne er som regel glade for disse radioer, selv i muslimske områder sætter man pris på den kristne radio. Og i flere områder er det vores radioer, der har flest lyttere – også flere end statsradioen.
Der sendes ofte programmer på flere lokale sprog udover fransk.

Udfordringen har siden 2007 støttet kristne i Afrika med at oprette og drive radiostationer.
Vores ’egne’ radioer

Udfordringen har været med til at oprette radiostationer følgende steder:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Garoua – en storby i provinsen Nord i Cameroun. Radio Salaaman (fred) er fælleskirkelig. Den kører godt, næsten 24 timer i døgnet. Sender, antenne, udstyr fra Danmark. Ønske: Radioen vil gerne have sin egen bygning, da man bor til leje hos en kirke. Sender, antenne, udstyr fra Danmark.

Pala – en mellemstor by i Tchad. Radioen er knyttet til Den Lutherske Brødrekirke i Tchad. Radioen har ikke strøm fra et electricitets-net, men klarer sig med små generatorer. Sender, antenne, udstyr fra Danmark. Ønske: Solfangere og penge til drift.

Tcholire – den største by i Mayo Rey, et delvist selvstyrende område af Cameroun med egen konge. Det er ude i bushen, så her findes ikke electricitets-net. Radioen bruger en dieselgenerator, som sluger mange penge. sender og andet udstyr betalt af Udfordringen. På grund af varmen sætter senderen ofte ud. Ønske: Bedre ventilation. Penge til udgifter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Maroua – priovinshovedstaden i Extreme Nord i Cameroun. Muslimsk højborg, men voksende kirker. Universitetsby. Radioen har været nødt til at bygge eget hus, da man blev opsagt, hvor man havde bygget sendemast. Senderen sætter ofte ud på grund af varmen (ofte 45 grader), så man må nøjes med at sende med lav effekt. Betalt af Udfordringen, men drives af lokale. Ønske: Tag på det nye hus. Air Conditions.

Kousserie – Her er ikke tilladt af have en selvstændig sender pga. grænsen til Tchad og en stor koncentration af islamister (Boko Haram). Vi producerer programmerne i et primitivt studie og får dem udsendt via statens regionale radio. To tidligere muslimer leder radioen med livet som indsats for at nå deres landsmænd med evangeliet. De er blevet truet på livet. På grund af de få kristne i dette område og risikoen, betales der løn til de ansatte fra Udfordringen. Programmer på arabisk. Ønske: Penge nok i gaver til lønninger og drift.

Touboro – stor grænseby i Mayo Rey området i nærheden Den Centralafrikanske Republik og Tchad. Udfordringen holdt sammen med Gospel Outreach en kampagne i Touboro i 2018, hvor over 2.000 tog imod Jesus Kristus. Vi arbejder på at oprette en FM-radiostation. Ønske: Sendetilladelse. At forhindringer ryddes af vejen.

Gore – grænseby i det sydlige Tchad. En gruppe er igang med at installere en radiostation og fremstille et antennetårn. De er meget involverede i dette nye projekt, som har stor lokal betydning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Radioudsendelserne i fra Kousserie når de arabisktalende helt oppe ved Tchad søen, hvor folk går med turban imod sol og sand.
Andre radioer, som vi er i kontakt med

Ngaoundere – provinshovedstad i Adamaoua. Radiostationen Sawtu Liniila er 50 år og oprettet af lutherske missionærer og kirker, men Udfordringen har doneret flere FM-sendere m.m. og har undervist medarbejderne. Radioen støttes af Det Lutherske Verdensforbund m.fl. Der sendes kortbølge til fulanerne og fulansk-talende. FM på flere sprog. Ønske: Mere kontakt med Udfordringen om teknik og undervisning.

Bibemi – mindre by øst for Garoua i Camerouns provins Nord. En radio, som selv har skaffet sig en sender, men ofte kobler sig på vores netværk og er med til vores seminar m.m. Radioen i Bibemi rækker ind over grænsen til Tchad og når mange på den anden side af grænsen øst for Pala. Ønske: Forbøn.

Maga – i Camerouns nordligste provins Extreme Nord tæt på grænsen til Tchad. Radioen er oprettet af Den Lutherske Brødrekirke (EFLC) med tilskud fra Mission Afrika. Udfordringen hjælper medarbejderne med undervisning og fællesskab med andre radioer. Ønske: Forbøn.

Banyo – område tæt på grænsen til Nigeria i Adamoua provinsen. Radioen er oprettet af den lokale (sydstats-) baptistkirke, men har ønsket kontakt med vores netværk af radioer og har deltaget i seminarer. Radioen forsøgte at gå over til solcelle energi, men blev ramt af et lyn og sat ud af kraft. Med hjælp fra os er de igen i luften, men området trues af voldsomme konflikter mellem de fastboende stammer og fulani-nomaderne. Ønske: Forbøn.

Udfordringen støtter et team af film-missionærer, som rejser rundt og viser Jesus-filmen og andre bibelske fil både i byerne og bushen
Film-mission

Udfordringen støtter et team af film-missionærer, som rejser rundt og viser Jesus-filmen og andre bibelske film både i byerne og bushen, hvor de bruger generator. Efter forestillingerne, som samler mange mennesker, inviterer teamet til at tage imod Jesus, og dagen efter samles man for at opbygge en menighed i landsbyen. Rigtig mange beslutter sig for at tro på Jesus i forbindelse af disse forestillinger. Udfordringen har betalt for udstyr og hjælper indirekte medarbejderne, fx med tilskud til at dyrke en mark. Vi undgår generelt at udbetale løn på grund af dårlige eksempler fra de gamle missionsselskaber. Vi hjælper de lokale med teknisk udstyr, men det er dem, der driver arbejdet, og selv om de er fattige, giver de både arbejdskraft og gaver til arbejdet.

Sådan kan DU være med

Det vigtigste, du kan gøre, er faktisk at bede for arbejdet.

Men der er også brug for økonomisk støtte. Der er to muligheder: Gennem Missionsfonden og gennem Gospel Outreach.

Støt gennem Missionsfonden

Man kan give gaver med skattefradrag via Missionsfondens projekt ’5984 Udfordringens Radio-mission i Afrika’ på konto: Reg. nr. 9570 – kontonr. 0006 139450. Husk navn, adresse og cpr-nummer, så Missionsfonden kan sørge for, at du får skattefradrag. Du kan i alt give op til 18.300 kr. pr. person årligt (2024) til velgørende foreninger. Men tak for hver en gave.

Gavebrev – Testamente?

Hos Missionsfonden kan du også oprette et gavebrev. Det er en kontrakt, hvor man forpligter sig til at give et fast årligt beløb eller en fast procentdel af sin indkomst – fx til Udfordringen. Her kan hver giver få fradrag for op til 15 pct. af sin indtægt.

Du kan også testamentere en del af din arv til Udfordringens radiomission gennem Missionsfonden.

Støt gennem Gospel Outreach

Udfordringen har samarbejdet med Gospel Outreach om fem store evangelisations-kampagner i Cameroun og Tchad. Her har Per Hyldgaard været taler. Gospel Outreach tilbyder at formidle din gave til radioarbejdet, hvis du mærker din gave med Radio. Gaver til GO er også fradragsberettigede. Alt går ubeskåret til radioarbejdet i Afrika.

Brug denne konto i Spar Nord Bank: 9046-4573458449. – Eller MobilePay: 60 68 81 08.
Du kan også betale direkte med dit visakort. Husk at mærke din indbetaling med “Radio”.

Som vores venner i Afrika siger: Nu kender du vores behov. Så må Gud vise dig, hvad du skal gøre med dine penge…