Glad gospel – og stille kirkemusik

Som barn døjede Miriam Jul Rasmussen med meget voldsomme ørepiner. Mange nætter vækkede hun sine forældre på grund af smerter. En aften, hvor hendes mor nok var særlig træt på grund af de hyppige natte-vækninger, blev hun opfordret til ”selv” at gøre noget ved det.

– ”Prøv at bede til Jesus”, sagde min mor. Jeg lå derfor i min seng og bad: De siger, du tog det her på korset, Jesus…

– Jeg var omkring 10-12 år og havde altid været ørebarn – havde meget ofte ondt i ørerne. Men da jeg denne aften havde bedt helt alene, forsvandt det fuldstændig. Og ørepinen er aldrig vendt tilbage…

Gud hører en naiv bøn! siger sangerinden.

Sådan en oplevelse gør noget ved et lille menneskes tro.

For hende er helbredelse ved bøn en helt naturlig ting.

– Der er også så mange, der lige siden har fortalt mig om, hvad Gud har gjort for dem. I ´80erne, hvor kirkerne var meget mere på gaderne, var jeg også med ude, og folk blev helbredt fra at tage stoffer og alkohol…

Brug for stilhed

– Mit liv og min tro er præget af, at jeg har været til gudstjenester i mange forskellige kirker. Men i forhold til det åndelige har jeg altid haft en personlig oplevelse. Det har aldrig været afhængig af, hvilken tilstand de andre omkring mig har været i.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I dag arbejder jeg i folkekirken. Her er der jo mange, som ikke har trang til den udadvendte, begejstrede stil, der findes i nogle frikirker. I stedet sætter de pris på den stilhed, der er i folkekirkerne, siger Miriam Jul Rasmussen.

Stilhed kan give den enkelte mere rum til at mærke sig selv i forholdet til Gud – uden at ”blive forstyrret” af andre. Er man et sårbar sted i livet – måske i sorg eller har andre svære ting – kan ”larm” virke påtrængende, fordi man netop har brug for ro og eftertænksomhed.

Flere former for forløsning

– Det er frigørende at synge gospel. Som yngre elskede jeg, at der i frikirkerne var plads til trommer, bas og høj sang … og åndelig begejstring! I klassisk musik oplever jeg en anden form for åndelig forløsning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Nogle former for gospel kan virke lidt påtrængende. Så man kommer til at opleve det som et show, der er lidt for påtaget og en anelse hysterisk. Jeg har mødt mennesker, der har fået en ”overdosis” gospelmusik. Jo ældre man bliver, jo mere påtrængende kan de mest voldsomme kor virke … ligesom enhver anden rockkoncert.

Salmer og klassisk

– Livet former jo en. I de senere år er mit behov for at udtrykke andre ting vokset. Jeg har forandret mig, og kirkens liv er blevet større for mig, fordi jeg har fået en større forståelse for hele kirken i Danmark.

– Min horisont har også udvidet sig, siden jeg blev ansat i folkekirken for fem år siden. Jeg synes, der er kommet flere nuancer i mit trosliv.

– Musikken er jo kanal for ens følelser. Det er, som om nuancerne i troslivet udvikler sig i takt med musikken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er derfor kommet flere salmer og en lidt klassisk tilgang med på min nye udgivelse, som samtidig er en temakoncert – med numre, som jeg har optrådt med i de senere år.

”Du ved vel at du er betydningsfuld…”

– Jeg har udvalgt sange, der giver udtryk for, hvad ”Tro, Håb & Kærlighed” er for mig … et personligt synspunkt.

”Help” er for eksempel kommet med. Beatles-nummeret lægger jo op til, at man ikke altid ved, hvad tro er. John Lennon skrev det i håb om, at nogle hørte hans håb om hjælp, fortæller kirkesangeren.

Man kan få små smagsprøver på ”Tro, Håb & Kærlighed” på sangerindens hjemmeside mjr.dk, hvor hun også smukt synger hele nummeret ”Du ved vel at du er betydningsfuld” i en optagelse fra hendes arbejdsplads i Kirke Hyllinge Kirke. Hendes mand, Dan Rasmussen, spiller bas, Lars DK Nielsen piano og Dan Hemmer hammond orgel.

– Min mand, som kommer fra pinsekirken, fik en vision om, at vi skulle danne et lille orkester – Breeze of Gospel, som især passer til mindre folkekirker, hvor der ikke altid er plads til de helt store gospelkor.

Vi var med til at introducere gospel i folkekirkerne fra 1996 – og tager stadig ud og optræder, fortæller Miriam.

Parret bor i Lyndby mellem Holbæk og Roskilde.

Danmarks Radios Pigekor

Miriam Jul Rasmussen er vokset op i et kirkeligt miljø, hvor der altid var masser af sang og musik.
Hun blev tidligt optaget i Danmarks Radios Pigekor og sang i en klassisk genre. Da hun var ti år, flyttede familien til Hillerød – og på det tidspunkt begyndte hun at komme i en pinsekirke i København – og oplevede koret Praise, som var med til at inspirere hende til at synge rytmisk.

Senere kom hun med i det tværkirkelige kor Unity, da det startede – under ledelse af radiojournalisten Georg Julin.

Sang med de store

Som solist og korsanger har hun gennem årene derudover også arbejdet med navne og i sammenhænge som bl.a.:

The Gratitude, Hitsville, Mercy, Voice Celebration, SP-Just-Frost, Ida Corr, Blå Øjne, Troels Skovgaard, Brdr. Olsen, Sørensens Showband, Captain Hoffers Showband, Johnny Logan (IRL), Robert Palmer (UK), Cliff Richard (UK), Jan Glæsels Orkester, Dansk Melodi Grandprix og Danmarks Radio UnderholdningsOrkestret.

Hun har bl.a. sunget duetter med Otte Brandenburg, Stig Rossen, Amin Jensen, Tom McEwan, Bob Bailey og Bobo Moreno.

Alsidig uddannelse

Desuden underviser Miriam Jul Rasmussen ved diverse workshops og kurser – og hun har tidligere været ansat ved bl.a. Kalundborg Musikskole og Skibby Musikskole.

Den alsidige og flittige kvinde er i øvrigt også uddannet fysioterapeut, projektleder, proceskonsulent, integrationskonsulent og mindfulness instruktør. Og i kraft af sin uddannelse som fysioterapeut arbejder hun et par dage om ugen som arbejdsmiljørådgiver.

– Det er en dejlig måde at møde mennesker på. Essensen for mig her i livet er det menneskelige – at vi kan møde hinanden.

– Jeg har også samarbejdet en del med psykologer om, hvordan man kan bruge musikken på arbejdspladser. Sang skaber jo glæde.

Brug for Gud hver dag

– Som ansat i Kirke Hyllinge Kirke arbejder jeg i dag meget med konfirmander og minikonfirmander, som jeg er så heldig at få lov til at synge med.

Jeg er havnet i en god kirke med en levende menighed med en god harmoni.

Vi har en organist, der også er rytmisk musiker og mestrer salmer. Det er et stort privilegium, at der i min ansættelse er plads til det hele, siger Miriam Jul Rasmussen.

Hvornår har du mest brug for din tro?

– Dagligt. Men selvfølgelig især i forbindelse med sygdom, hvor flere bønner for folk stiger opad. Men også med hensyn til overvejelser om fremtiden – om job, mine børn… Gud er med i det hele. Troen lægger en base for min måde at handle på, tilføjer sangerinden.

Jul er mit mellemnavn…

– Hvad betyder julen for dig, Miriam?

– Jul er jo mit mellemnavn, så julen har altid betydet noget særligt for mig, svarer Miriam Jul Rasmussen.

– Julen er en dejlig højtid, som falder på så fint et tidspunkt på året. Og det er specielt en festlig tid i kirken, hvor vi har børnehaver og skoler på besøg. Selve juleaften den 24. december har vi tre julegudstjenester, den 25. har vi én mere, og den 26. to gudstjenester.

– Hvordan fejrer I julen?

– Vi fejrer julen meget traditionelt i familiens skød med gode måltider og lys osv., fortæller Miriam, som er gift med Dan og mor til Ella på 13 og Sofus på 16 år.

– For mig betyder julen også, at vi fejrer, at Jesus blev født. Og at Gud indgik en ny pagt med os mennesker, forklarer Miriam, som har skrevet både tekst og melodi til en ny julesang ”I Found Your Love” (Christmas Night).

– Jeg forestiller mig i sangen, at jeg står sammen med hyrderne ved krybben med Jesusbarnet. Men jeg er tomhændet og har ikke noget at give. Alligevel får jeg selv en gave. Jeg får hans kærlighed. Sangen kan både streames og downloades fra alle førende musiktjenester (Spotify, iTunes, Amazon osv.)

Albummet ‘Tro, håb og kærlighed’ kan skaffes de samme steder og kan købes som fysisk cd ved kontakt til mjr.dk. Henri.