Socialt udsatte begraves sammen

Kirkens Korshær i Silkeborg har indviet en fælles gravplads for de socialt udsatte.

Birger Rask, korshærsleder i Silkeborg, regner med, at ideen om fælles gravpladser for socialt udsatte vil brede sig.

Mange socialt udsatte dør uden kontakt til familien. Deres netværk består i mange tilfælde udelukkende af bekendte fra varmestuen. Dem vælger flere at blive begravet sammen med.

Kirkens Korshær i Silkeborg indviede forleden en fælles gravplads for socialt udsatte. Det er den fjerde af sin slags i Kirkens Korshærs regi i Danmark. I forvejen har hjælpeorganisationen fælles gravpladser for socialt udsatte i Aalborg, Sønderborg og Fredericia.

– Jeg tror, at det vil blive mere og mere udbredt i Kirkens Korshærs regi. Det er vigtigt for vores brugere at vide, hvor de skal hen og ligge, når de dør, siger Birger Rask, der er korshærsleder i Silkeborg.

For ham er det vigtigt, at brugerne ikke tror, at de bliver glemt.

– Idéen er jo også, at vi alle sammen gerne vil blive husket og gerne vil være tæt på dem, vi føler os nærmest tilknyttet. For nogle af vores brugere er vi den nærmeste relation, de har. Varmestuen er deres holdepunkt, siger Birger Rask.

Det sker jævnligt, at Kirkens Korshær i Silkeborg påtager sig at stå for bisættelsen, når en bruger dør. Hvis der er eventuelle familiemedlemmer, inviteres de med, selv om de ikke har haft kontakt med afdøde i flere år.

– Det har givet mange positive oplevelser, fordi familien ser en anden side af afdøde. De ser, at ”Jens” ikke bare var misbruger og en ”skidt fyr”, og at der faktisk var mange, der holdt af ham, siger Birger Rask.

I Silkeborg er 50 brugere af varmestuen afgået ved døden i de seneste fem år. Typisk er deres urne blevet nedsat i en fællesgrav på en kirkegård, ofte uden at nogen efterfølgende har vidst, hvor de var.
Som én af brugerne, Kåre, sagde ved indvielsen forleden:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der har jo været mange brugere, jeg har kendt igennem tiden, som er faldet væk, og som jeg ikke aner hvor ligger henne af.

På Kirkens Korshærs nye gravsted på Vestre Kirkegård i Silkeborg er der sat en jernskulptur af et efterårstræ, som er lavet af Kvindesmedjen på Christiania. Nedfaldne blade i messing skal symbolisere hver af de afdøde. Deres navne vil blive skrevet på bladene. Også brugere, der begraves andre steder, kan få deres navne på.

– Jeg synes, det er en rigtig god idé, for så har vi andre brugere mulighed for at komme og mindes vores venner og dem, man har haft noget omgang med, sagde en af varmestuens brugere, Lena, i forbindelse med indvielsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Korshærleder Birger Rask fik lutter positive tilbagemeldinger, da idéen første gang blev præsenteret for brugerne af varmestuen. Flere tilkendegav straks, at der vil de gerne begraves.

Foruden Kirkens Korshærs gravpladser tog foreningen Giv Din Hånd for fem år siden initiativ til en fælles gravplads for socialt udsatte på Assistens Kirkegården i København.