Norsk ’solcelle-præst’ spreder lys i afrikanske landsbyer

– Hensigten med business er ikke, at nogle få bliver rige, men at flest muligt realiserer deres drømme, mener Stein Skjørshammer. Foto: Privat.

Han startede med at sprede evangeliets lys. Nu hjælper metodistpræst Stein Skjørshammer også flere landsbyer til at få strøm fra solceller.

Det blev kaldt en slags ”mission impossible”, men Stein Skjørshammer (72) havde en stærk tro på, at han kunne gøre det umulige. Indtil videre har han medvirket til, at tre landsbyer i junglen i Cameroun og en børnelandsby i Liberia har fået strøm.

Skjørshammer er direktør for solenergiselskabet SunErgy AS, og han har store planer: Når han er i mål med projektet i Cameroun, vil 92 landsbyer have fået strøm fra solceller.
– Min ide var ganske enkel. Da jeg ikke længere behøvede at arbejde for at tjene til livets ophold, ville jeg bruge 10 år af mit liv på at give til dem, som ikke har været lige så heldige som mig, siger Skjørshammer til Teknisk Ukeblad.

Præste-baggrund er en fordel

Han udtaler, at man må være lidt gal for at starte denne type projekt. Men det har også været en fordel at have et teologisk studium og en præstetjeneste bag sig.
– Cameroun er et meget religiøst land, og jeg er overbevist om, at jeg har knyttet kontakter hurtigere på grund af min baggrund som præst, siger Skjørshammer til Teknisk Ukeblad.
Direktør Skjørshammer er et kendt navn i Metodistkirken i Norge, hvor han var præst i Oslo og Bergen i 1980’erne. Derefter gik han ind i universitetsverdenen og forretningslivet og blev professor ved Oslo Handelshøjskole og i Estland.

Ud af fattigdommen

Cameroun var det første land, hvor Skjørshammer hjalp med etableringen af en såkalt solstation i august 2015. Et par år senere hjalp han med at få strøm til en landsby i Liberia. Her har han også opfordret landets metodistkirke til at hjælpe børn og unge ud af fattigdom.
Den norske metodistkirkes netside fortæller om børnelandsbyen Bishop Judith Craig Children’s Village, som Skjørshammer besøgte.

– Da jeg så børnene i landsbyen og de forhold, de studerer under, følte jeg tårerne presse på. Det er ikke Guds vilje, at nogen skal leve i fattigdom, siger Skjørshammer, som har udfordret sit kirkesamfund til at hjælpe børn og unge til at få en uddannelse.

Nu har landsbyen fået lys ved hjælp af en stor pengegave fra Metodistkirken i Norge, som har doneret 245.000 kroner til solenergianlægget der. Den tidligere metodistpræst kalder sin nuværende opgave et kommercielt projekt. Men troen er alligevel med i indsatsen.

– I Afrika er det med troen vigtigt, og den religiøse tro spiller en anden rolle end i vort land. Vort projekt er kommercielt, men det har store sociale og kulturelle ringvirkninger, siger Skjørshammer til Kristelig Pressekontor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han fortæller, at SunErgys forretningsidé er at gøre folk i stand til at undslippe fattigdom.
– Men du kan aldrig løbe fra troen. Den er der, uanset hvad du gør. Et hus, som ligger på et bjerg, kan aldrig skjules, siger han.

Som professor har Skjørshammer blandt andet undervist om formålet med forretningsvirksomhed.

– Hensigten med business er, som jeg ser det, ikke at nogle få bliver rige, men at flest muligt skal få deres drømme realiseret, at alle skal få muligheder for et godt liv. Vi i SunErgy vil drive business med et menneskeligt ansigt, siger Skjørshammer og kommer med en udfordring til kristne investorer:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ville ønske, at flere kristne forretningsfolk ville engagere sig i Afrika og starte virksomhed der. Det er det, som skal til, siger han og tilbyder mulige investorer råd og vejledning. ”Det er den vej, det må gå nu, at der etableres industri i Afrika, for dette klarer missionen ikke at gennemføre,” siger solcellepræsten.

KPK/Bodil