FrikirkeNet tager skarp afstand fra ’åndelige overgreb’

– Børn og unge skal kunne være trygge i frikirkerne, siger FrikirkeNets formand, Tonny Jakobsen.

Foromtalen til TV 2 dokumentaren ”Guds bedste børn” fik i december kirke-netværket FrikirkeNet til at udtale en stærk kritik af både ”enerådende ledere og åndelige overgreb”.

”Det er vigtigt og godt, at TV 2 sætter fokus på børnenes vilkår i lukkede religiøse sammenhænge”, siger FrikirkeNets formand Tonny Jakobsen i en kommentar den 27. december 2018.

Han nævner, at nogle forhold får alle alarmklokker til at ringe.

”Vi har gennem en række år gentagne gange kritiseret sekteriske grupperinger som Faderhuset og Byens kirke, men at der er børn, som tilsyneladende stadig udsættes for en slags åndeligt overgreb i disse sammenhænge, er trist og beskæmmende,” erklærede formanden på baggrund af foromtalen.

Regelsæt for medlemmer

FrikirkeNet er en paraplyorganisation for en række frikirkelige trossamfund. Men FrikirkeNets medlemskirker skal have helt styr på børneattester, et bredt forankret lederskab, åbne årsregnskaber og en ekstern supervision, forklarer Tonny Jacobsen.

Kravet om ”et bredt forankret lederskab” skal sikre, at ingen leder bliver enerådende. Derfor ville hverken Faderhuset, The Last Reformation, Evangelist eller Byens Kirke – som ifølge foromtalen figurerer i TV 2’s dokumentarserie – kunne optages som medlemmer af FrikirkeNet.

”Det ender meget ofte galt med enerådende ledere, uanset hvor fine intentioner de selv måtte mene at have. Ubegrænset magt hos et menneske kan let lede til misbrug … Foromtalen antyder forhold for børn, som ganske enkelt ikke bør finde sted i nogen som helst sammenhænge,” pointerer Tonny Jacobsen.

Tryghed for børn

FrikirkeNet samarbejder med Red Barnet omkring opdaterede retningslinjer, der skal skabe klare og trygge rammer for alle børn og unge i frikirkerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Alle – både børn, forældre og medarbejdere – skal kende rammerne for det gode samvær, så alle også kan sige fra og tillige ved, hvordan de skal sige fra, hvis grænser overtrædes,” understreger Tonny Jacobsen.

På FrikirkeNets hjemmeside kan man også læse tidligere formand Lars Bo Olesens kommentar til radikalisering og sekteriske miljøer, som også kan opstå i ”Guds og den gode idés navn”.