Intens film om tro, kærlighed og død

Ethan Hawke spiller præsten Toller, og i rollen som den gravide Mary ses Amanda Seyfried.

”Et liv uden fortvivlelse er et liv uden håb.”

… siger præsten Toller (Ethan Hawke) til den deprimerede, Michael. Og Toller har grund til fortvivlelse. Konen forlod ham, da sønnen blev dræbt i Irak, og selv har han fået konstateret cancer og bekæmper smerterne med rigelige mængder whisky.

Dermed er grunden lagt til et psykologisk drama, hvor livets og mismodets store temaer vendes.

En stille begyndelse

Filmens drama er i den grad underspillet, minimalistisk og renset for Hollywoods mange effekter. De indledende sekunder zoomer kameraet ind på en kirkebygning, som vises i frøperspektiv. Ernst Toller er en midaldrende præst ved den historiske First Reformed Church (den reformerede kirke) i staten New York. Kirken betragtes som en ”turistattraktion” på grund af dens historiske betydning og beliggenhed. Og de faste kirkegængere kan tælles på en hånd.

Men First Reformed fejrer sit 250-års jubilæum, og der er planlagt en større begivenhed, hvor guvernør og borgmester vil være til stede, foruden den lokale industrimogul Ed Balq, som er den største donor til kirken og modermenigheden Abundant Life.

Et filosofisk og etisk drama

Manuskriptforfatteren Paul Schrader serverer en slående kritik af Amerikas forfaldne moral i det 21. århundrede. Historien drives frem ved mødet mellem Toller og miljøaktivisten Michael.

Da den gravide Mary (Amanda Seyfried) beder ham om at konsultere hendes deprimerede mand, Michael, udfolder der sig en filosofisk og etisk debat, som viser sig at være livsafgørende.

De to mænd befinder sig begge på afsatsen til depressionens hul og debatterer, om det er ansvarligt at bringe et barn til en verden, som er truet af global opvarmning og andre miljøkatastrofer. Toller mønstrer al den dyrt købte livsvisdom, han kan præstere, og investerer den i en ærlig snak om forholdet mellem miljø og religion. Men da Michael begår selvmord, tændes Tollers behov for at udrydde dem, som hjælper med til at forurene og ødelægge Guds værk: Jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Filmen virker uden virkemidler

Filmen er bygget op om moralprædikener og samtaler. Selv om det kan lyde tungt, bliver man suget ind i dramaet. Samtalerne foregår i realtid, så alle detaljer kommer med – fra kringlede tankestrømme og aggressive beskyldninger til akavede pauser. På samme måde er kameravinkler nærmest stillestående, og der klippes kun, når det er absolut nødvendigt.

Monologer. Stærke nærbilleder. Spartanske rekvisitter og scener uden visuelle adspredelser. Alt sammen skaber en intensitet, som jeg aldrig tidligere har oplevet, med mening bag hver eneste handling, sætning, kamerabevægelse og klip.

Alt i alt et imponerende filmisk mesterværk, der formidler hovedkarakterens vaklen udi tro, kærlighed – og død.


Artiklen fortsætter efter annoncen:First Reformed
Spilletid: 113 minutter
Original sprog: Engelsk
Aldersgrænse: 15 år
Instruktør: Paul Schrader