Klager til pressenævn og TV2 over manipulation

Torben Søndergaard er rystet over fremstillingen af bevægelsen TLR og har sendt en klage til TV2. Han finder det manipulerende at blive fremstillet på samme måde som fx Faderhuset.
Foto: Still fra ”Guds bedste børn 2:3”

Torben Søndergaard har klaget til TV2 over fremstillingen af The Last Reformation i dokumentaren ”Guds bedste børn”.

I klagen, som er stilet til Lasse Bjerre, TV2 & DokumentarKompagniet, skriver Torben Søndergaard om misinformation angående formålet med optagelserne.

Han skrev nemlig under på, at TV2 kunne lave en dokumentar om bevægelsen The Last Reformation. Han vidste derfor ikke, at også Faderhuset og Moses Hansen og en præst, som nu er dømt for seksuelle overgreb, skulle medvirke i samme dokumentar.

Kontrakten med TV2

I klageskrivelsen, som er sendt den 4. januar 2019, hedder det:

”Jeg (Torben Søndergaard) har underskrevet en kontrakt som siger: ”Jeg, Torben Kjær Søndergaard, giver hermed tilladelsen til, at Dokumentarkompaniet laver tv-optagelser med mig i forbindelse med en dokumentar om bevægelsen, The Last Reformation.”
Og endvidere:
”Jeg er indforstået med at det er et journalistisk program, som forholder sig både nysgerrigt og kritisk til The Last Reformation.”

Falsk grundlag

De andre aktører i dokumentaren blev ikke nævnt af TV2, skriver Torben Søndergaard i klagen.

”Indtil for få uger siden (efter 1 års optagelse) finder jeg ud af, at DK (DokumentarKompaniet) i stedet for at lave et program om mig om The Last Reformation, i stedet har lavet et program med Faderhuset, Moses Hansen samt en præst fra Silkeborg, der nu sidder dømt for seksuelt overgreb.

Havde jeg på nogen måde fået fortalt, at de ville lave noget om dem og mig i samme program, ville jeg aldrig have ønsket at medvirke, da det ændrer hele fundamentet for præsentationen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bjarke Stender fra DK spurgte nogle gange ind til de andre personer og organisationer, hvor jeg gjorde det meget klart, at jeg ikke ønsker at snakke om andre end mig selv, da jeg ikke har og havde noget med dem at gøre, og at jeg ville fokusere på programmet om os (The Last Reformation) alene. I disse situationer gav Bjarke ikke udtryk for, hvad de havde i tanker med dokumentarprogrammet – nemlig at jeg skulle vises sammen med andre personer eller bevægelser.

Så jeg er dybt rystet og chokeret over, at de på den måde har misbrugt mig og andre kursister og medarbejdere i programmet.

Flere andre har også følt sig ført bag lyset og modtaget ubehagelige beskeder af fremmede mennesker. En af dem er en 16-årig dreng, der blev vist med sit fulde navn.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sammensatte brudstykker

Den 20 minutter lange udsendelse, som Dokumentarprogrammet viste Torben Søndergaard på forhånd, blev senere redigeret, så bevægelsen TLR kom til at fremstå i det værst tænkelige lys, hedder det videre i klagen.
”Da jeg hos DK skulle se programmet igennem, fortalte de mig ikke, at indholdet om mig ville blive vist i brudstykker igennem hele programmet. De viste mig blot en lang udsendelse på omkring 20 min.

Da det blev vist på TV2, blev det hele kørt godt og grundigt sammen, hvilket har gjort, at jeg efterfølgende har fået mange endda truende beskeder, om at jeg er et ”sygt svin” og ”burde spærres inde”, samt at jeg ”misbruger børn” osv. Både personlige henvendelser og offentligt på facebook-trådene.

Ja, Dokumentarkompaniet har virkelig formået at blande det hele sammen og fremstille mig og vores bevægelse i det værst tænkelige lys til stor skade for mig som person, min familie og vores kristne arbejde,” skriver Søndergaard.

Børnemisbrug?

I ’Guds bedste børn’ kædes TLR sammen med Faderhuset, men også med det børnemisbrug, som er foregået i en kirke i Silkeborg, hvilket har fået social- og børneminister Mai Mercado og andre til at udtale sig. Men der har aldrig været nogen forbindelse mellem Torben Søndergaard og disse bevægelser understreger han i sin klage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Torben Søndergaard klager videre over, at der blev brugt undercover journalister, som meldte sig på et TLR-kursus og lod sig døbe. Afsløringen af, at journalisterne havde lavet optagelser med skjult kamera, fik flere kursister til at bryde sammen i gråd. De følte det i den grad som et overgreb.

Også fremstillingen af en dreng, som tisser i bukserne af frygt, er fordrejet, forklarer Torben i sin klage: “Sandheden er, at drengen var autist og tog tøjet af fordi han ville op at bade i bassinet sammen med dem som blev døbt. Dette fik han ikke lov til og derfor blev han sur og græd.”

Derfor er forudsætningerne for den afstandtagen, der lyder fra Bente Boserup fra Børns Vilkår, helt misforståede, forklarer Torben Søndergaard.

Han nævner også, at dokumentarens program nr. 2 viser denne dreng i forbindelse med omtalen af Faderhuset, som en kvinder mener har “stjålet” hendes børn.

”Vi (The Last Reformation) har aldrig haft nogen sager om noget lignende, men det hele bliver blandet sammen med klip af mig, der beder for børn,” hedder det i klageskrivelsen.

Pressenævnet

Torben Søndergaard slutter sin klage over dokumentarserien med en opfordring til at blive fjernet fra de to sidste programmer, og at seerne bliver gjort opmærksomme på rettelsen.

Samtidig kræver han en undskyldning for at være blevet ”udnyttet i programmet sammen med Faderhuset og andre”.

Han gav TV2 en frist til at svare indtil søndag den 6. januar klokken 16.00. Ellers ville han gå til Pressenævnet. Da svaret udeblev, har Torben Søndergaard nu kontaktet Pressenævnet med henblik på et retsligt efterspil i sagen.