Gade vandt respekt blandt forbedere

Den tidligere forsvarsminister fortalte åbenhjertigt om sin tro og sine holdninger.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade talte onsdag til en større gruppe forbedere, der var samlet til Bedehus Danmarks årlige højskoleuge i Kolding.

– Mennesker, som ikke tror på noget, der er større end dem selv, kan være ret ulidelige at høre på.

Det sagde den tidligere forsvarsminister, folketingsmedlem Søren Gade, da han onsdag talte til en større gruppe forbedere, der var samlet til Bedehus Danmarks årlige højskoleuge i Kolding.

– Folk må tro på, hvad de vil. Men jeg har svært ved at forstå ateister, som aggressivt forsøger at rive kristendommen ned.

Også ateister må indrømme, at vores danske samfund er bygget på kristne værdier, sagde Søren Gade.

Troen skal tilbage

– Jeg var minister fra 2004-2010, netop i den periode, hvor der blev talt en del om at fjerne religionen fra det offentlige rum.

Nogen forsøgte at fjerne alt, som kunne have noget med religion at gøre i lovtekster m.m.
Men selv mener jeg faktisk, at der er brug for mere kristendom i det offentlige rum. Det betyder ikke, at vi ikke vil tillade andre at tro på det, de vil. Eller ikke at tro på noget. Men det skal være i orden at sige, at alt ikke er lige godt. At man står for noget. Og man skal ikke hænges ud som et slet menneske, fordi man fx som præst har nogle andre holdninger. For hvis man ikke selv mente, at det man tror på er mere rigtigt, så ville man jo ikke tro på det, argumenterede den veloplagte politiske debattør.

Vær mere bevidste

En tilhører spurgte, hvordan det er gået til, at fadervor og morgensang er ude af skolerne. Gade svarede, at det nok er sket, fordi vi har taget kristendommen for givet, mens modstanderne har arbejdet mere målrettet på at fjerne kristendommen.

– Det er derfor, det er vigtigt at vedkende sig, at man tror på noget, sagde Gade. Han mente også, at troen kunne ”lægge en dæmper på vanviddet” hos politikere og andre. Og han udtrykte optimisme med hensyn til kristendommen i Danmark:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Sidste sommer deltog jeg sammen med Karen Klint (S) og Tove Videbæk (K) i en debat på pinsebevægelsens sommercamp. Og når man ser, hvor mange unge, der kommer her, så tror jeg på, at det vender, sagde han.

Bundniveauet i medierne

Selv om han planlægger at forlade folketinget, fortsætter han som politiker i EU-parlamentet, hvis han bliver valgt til maj.

Søren Gade indrømmede dog, at han til tider har været fristet til at forlade politik. Ikke mindst, da han hustru Helle blev syg af kræft.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun kom under behandling og hun nåede næsten at være fri for kræften i 5 år, da sygdommen kom tilbage. Her oplevede Gade at blive ringet op af en avis, som sagde, de vidste at hans kone var syg af kræft – mens han var på sygehuset, fordi hans kone skulle opereres.

Selv om samtalen ikke blev særlig positiv, kunne han næste morgen se sig selv og hustruen på forsiden af en avis med en overskrift om, at forsvarsministerens kone var uhelbredeligt kræftsyg, og så noget statistik om, hvor længe hun formentlig havde tilbage…

Samme dag kunne hans to døtre læse på rulleteksten på TV2 News, at deres mor var uhelbredeligt syg…

– Bundniveauet i medierne er ikke i orden, konstaterede Gade.
– Og det tror jeg langt de fleste politikere er enig med mig i. Det samme gælder tonen på Facebook, som kan være meget hård. En ting er, at det går ud over os politikere, men det er svært at tage, når det også går ud over ens hustru og børn, sagde Gade.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han lagde ikke skjul på, at troen og samtalerne med præsten havde hjulpet ham gennem kriserne.

– Vi kan ikke klare alt. Og det er vigtigt at overgive sig og græde om nødvendigt. Når man tror på noget, hviler man også mere i sig selv, sagde han.

Vokset op med Fadervor

Søren Gade fortalte, at han er vokset op i Vestjylland. Faderen forlod familien, mens Søren var barn. Og det var ikke så nemt på den tid at være skilsmissefamilie. Men moderen bad aftenbøn med Søren, og hun meldte dem ind i Holstebro Valgmenighed. Hun giftede sig med en god mand, som blev Sørens ”rigtige” far.

På den måde fik Søren også et ståsted i kristendommen, som han aldrig har forladt. Men tilknytningen til en grundtvigsk menighed betyder ikke, at han tager afstand fra missionsfolk, understregede han og nævnte det store arbejde, der gøres.

Som yngre var han et år udstationeret som officer i Israel under Golfkrigen. Og det gav mulighed for at besøge alle de bibelske steder. Som forsvarsminister sørgede han også for at møde feltpræster og ansatte på soldaterhjem, som han har stor respekt for.