Kirkesamfund fik ikke-voldspris

Kvækerne i Norge fik fredsprisen for deres arbejde ”i Martin Luther Kings ånd”.

– Fredsarbejde og ikke-vold er noget, kvækerne altid har arbejdet for, fortæller Marit Kromberg, som den 21. januar modtog Ikkevoldsprisen på vegne af Kvekersamfunnet og Kvekerhjelpen.
Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Kvekersamfunnet og Kvekerhjelp har fået en pris på 10.000 kr. som anerkendelse for deres fredsopbyggende arbejde i Martin Luther Kings ånd.

I forbindelse med markeringen af King-dagen den 21. januar uddelte Det Norske Baptistsamfund sammen med Norges kristne råd og Holtekilen folkehøgskole ”Ikkevoldsprisen”. Med den årlige prisuddeling ønsker de at rette opmærksomhed mod fred og retfærdighed ved hjælp af ikke-vold.

Ikkevoldsprisen 2019

– Vi er taknemmelige og glade for at blive set, men føler samtidig ikke, at vi har gjort noget specielt. Vi har bare været dem, vi er, siger Marit Kromberg fra kvækersamfundet til Kristelig Pressekontor.

Hun fortæller, at kvækerne altid har sat stor pris på og været inspireret af fredsprisvinderen Martin Luther Kings arbejde og budskab.

– Amerikanske kvækere var meget begejstrede for Martin Luther King, da han levde, og de var blandt dem, som nominerede ham til fredsprisen. Kvækere forstod tidligt kraften i det både Gandhi og Dr. King stod for og har lært meget af det, sagde Marit Kromberg, der er redaktør for tidsskriftet Kvekeren og økonomikoordinator i Kvekersamfunnet.

Inspiration

Nominations-komiteen for Ikke-voldsprisen fremhæver blandt andet Kvekerhjelps freds- og uddannelsesprojekter flere steder i verden og deres arbejde for og med mennesker i konfliktområder.

– Kvækerne har engageret sig for fred, retfærdighed og gode kår for alle i over tre hundrede år. ”Lad dit liv vidne,” lyder et gammelt kvækerord. Arbejdet for medmennesker er et vigtigt udtryk for kvækernes gudstro, skriver komiteen i sin begrundelse.

Marit Kromberg fremhæves som en strålende repræsentant for kvækerne på grund af hendes store engagement og trofasthed i fredsarbejdet gennem en årrække.
– Hun er til stor inspiration for mange andre, som arbejder for fred, skriver priskomiteen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pacifister

Kvækerne, som fejrede deres 200-årsjubilæum i Norge i 2018, er kendt som pacifister, der hverken vil bære våben eller udføre militærtjeneste. De fik sammen med andre kæmpet sig til en lov om samvittighedsfrihed til at nægte militærtjeneste i 1932. I vor tid er der ikke længere behov for den traditionelle civiltjeneste, mener Marit Kromberg.

– Der er ikke længere brug for så mange soldater, bare nogle få til at betjene våbnene. Men der er brug for mange skattepenge til at købe moderne våben, siger hun.

Kvækerne kæmper nu sammen med andre fredsorganisationer for, at man skal kunne bruge disse skattepengene på noget andet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ønsker os en norsk ikkevoldelig civil fredstjeneste som et alternativ til militærtjenesten. En fredsstyrke uden våben, som kan gå ind i områder på et tidligt stadium i en konflikt for at forebygge og bruge ikke-voldsmetoder til at skabe en fredelig winn-winn situation, siger Marit Kromberg.

”Det af Gud”

Hun fortæller, at kvækernes fredsvidnesbyrd bygger på trossamfundets eneste dogme: troen på ”det af Gud”, gudsfrøet eller gudslyset, i alle mennesker.

– Vi erkender, at det kan være mere eller mindre synligt, men vi har en tro på, at det er der, og at vor opgave er at møde det, få kontakt med det og aldrig slå nogen ihjel, som bærer det.

Kvekerhjelp bidrager i dag med støtte til driften af 13 børnehaver for palæstinenske flygtninge i Gaza samt støtte til fredsarbejde i Rwanda, Burundi og Øst-Congo, som drives af lokale kvækere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Arbejdet handler meget om at skabe selvtillid og tryghed i mennesker på en måde, som giver dem kræfter til at møde det af Gud i andre og give et bidrag til at udleve ”Guds Rige” midt iblandt os, siger Marit Kromberg.