Konvertitter skal besvare ’umulige’ spørgsmål om tro

Micael Grenholm
Foto: Twitter

En række spørgsmål, som nu kan læses på internettet under overskriften ”Är jag kristen nu?” bliver anvendt eller er tidligere blevet anvendt af embedsmænd i ”Migrationsverket” for at bedømme ægtheden af asylansøgeres tro. Men selv kristne teologer kan have svært ved at besvare spørgsmålene, som desuden er kritiske overfor kristendommen.

Testen indeholder mange svære spørgsmål relateret til den kristne tro. Nogle af dem er ret perifere, mens andre er negativt ladede i forhold til kristendommen. Hvis asylansøgere ikke kan svare – eller tolken har fejloversat deres svar – er konvertitter blevet erklæret ”ikke-kristne” af myndighederne, som dermed kan hjemsende dem til lande, hvor det er livsfarligt at forlade islam.

Det var årsagen til, at pastor og redaktør for Hela Pingsten, Micael Grenholm, og vennen Andreas Lundström udarbejdede nettesten ”Är jag kristen nu?”.

En pressetalsmand fra Migrationsverket har afvist, at myndighederne anvender denne test til vurdering af asylansøgeres tro.

Men alle spørgsmålene i testen har været anvendt af asylmyndighederne ifølge flere svenske kirkeledere. Testen er siden januar gået viralt og over 100.000 – inklusive mange teologer og præster – har forsøgt at besvare spørgsmålene. Kun 300 af dem scorede mere end 60 procent, skrev Micael Grenholm i et debatindlæg i The Christian Post.

– Når ikke engang doktorer i teologi kan svare rigtigt, hvordan skal så et menneske, som er ny i sin tro kunne gøre det? Det er en total katastrofe. Sveriges regeringsembedsmænd er inkompetente og fjendtlige overfor kristendommen, understreger Micael Grenholm.

Angår hundreder af aghanske asylansøgere

Frikirkerne i Sverige har nu lavet en kortlægning af, hvordan Migrationsverket har bedømt afghanske konvertitters tro.

– Vi har fået information ind angående omkring 500 konvertitter bare fra pinsemenighederne, udtalte projektlederen, pinsepastor Maria Gustin Bergström ifølge avisen Sändaren den 8. februar. Foruden pinsemenighederne har også Equmeniakyrkan, Evangeliska Frikyrkan, Alliansmissionen og Adventistsamfundet bidraget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ialt 386 personer fra forskellige kirker har bekræftet, at de kender genuine konvertitter, som har fået afslag på asylansøgninger. Nu skal disse vidnesbyrd sendes videre til statsministeren.

Micael Grenholm har skrevet et åbent brev til statsminister Stefan Löfven og migrationsminister Morgan Johansson. Her påpeger han, at Sverige i modstrid med FNs menneskerettigheder har udvist konverterede asylansøgere til Afghanistan.

Fredrik Beijer, der er retschef på Migrationsverket, udtalte til Dagen.se, at Sverige ikke har udvist personer, som har forladt islam til Afghanistan, fordi der er for stor risiko for dem. Men det modsiges af konvertitter, som har fået besked om at holde deres tro skjult i hjemlandet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Beijer forklarer også, at Migrationsverket derimod har udvist personer, hvis tro ikke blev vurderet ”troværdig”. Men dette synspunkt bestrides af de 386 kirkeledere, som beskriver de mange afviste afghanere, som er blevet døbt og har været aktive i deres menigheder, selv om deres kristne tro benægtes af myndighederne.

”Är jag kristen nu?”

Spørgsmålene i testen er som følger:

Skriv De Ti Bud; Hvad står der i Matt. 10:34?; Hvor mange dele består Ny Testamente af?; I hvilken del af Bibelen står Fadervor? Har det et nummer?; Hvad er forskellen på den protestantiske og ortodokse kirke?; Kender du sakaramenterne?; Redegør for kirkeårets højtider; Hvad er forbudt ifølge kristendommen?; Redegør for hvad der skete fra skærtorsdag til påskedag; Hvordan forholder du dig til kristendommens voldsomme historie?; Hvad adskiller en missionsforsamling fra andre kirker som pinsekirker og den svenske kirke?; Hvordan ser du på det, at Ny Testamente er meget kvindefjendsk?