Observatører skal forlade Hebron

Tidligere talsmand for det jødiske samfund i Hebron, David Wilder, ses her foran Makpela-hulen, hvor Abraham, Isak og Jakob ligger begravet. (Arkivfoto: Vidar Norberg)

Det norskledede observatørkorps TIPH (Temporary International Presence in Hebron) skal forlade Hebron efter 22 års tjeneste, oplyste statsminister Benjamin Netanyahu den 28. januar. Det har vakt jubel i byens jødiske samfund.

– Vi er overlykkelige. Det var på tide. TIPH har været ekstremt skadelig for sundheden hos jøderne og militæret i Hebron. De har altid arbejdet imod det jødiske samfund i Hebron, sagde David Wilder i det nationale nyhedsmedie KANs engelssprogede udsendelse.

Proaktive imod jøderne

Wilder var selv talsmand for det jødiske samfund i Hebron i 22 år.

Holdningen bakkes op på organisationen Hebron Funds hjemmeside. Her skriver rabbiner Daniel Rosenstein, at de er overvældet af glæde over at ”disse udenlandske anarkister” (TIPH red.) skal ud. Organisationen har lavet en plakat, hvor de takker alle de israelske politikere, som har hjulpet dem.

–TIPH har altid arbejdet imod det jødiske samfund i Hebron. De har været meget proaktive i arbejdet imod os, skrev Rosenstein.

– TIPH-styrken har skabt mere spænding end stabilitet, mener Israels FN-ambassadør Danny Danon. (Foto: Vidar Norberg)
Gav ikke stabilitet

Israels FN-ambassadør Danny Danon sagde, at TIPH ikke bidrog til at stabilisere situationen i regionen.

– Statsministeren gik klart imod TIPHs tilstedeværelse. Man bør for alle fredsbevarende operationer i regionen stille det spørgsmål, om de er stabiliserende eller destabiliserende.

Denne styrke har bevist, at de ikke har klaret at håndtere denne situation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var en række hændelser med optrapning og provokationer. Vi fandt, at styrken i Hebron ikke er i stand til at stabilisere situationen. De skaber derimod spænding i regionen, sagde Danny Danon på spørgsmål fra Udfordringen i Jerusalem i Den udenlandske presseklub.

Indsat efter massakre

Den norsk-ledede styrke med navnet ”Midlertidig international tilstedeværelse i Hebron” (TIPH) blev etableret, efter at Baruch Goldstein fra Kiryat Arba dræbte 29 arabere i patriarkernes grav i Hebron i 1994. Planen var, at observatørerne skulle dæmpe spændingen i tre måneder.

I 1997 fik Temporary International Presence in Hebron som opgave at overvåge Oslo-aftalens deling af Hebron. Omkring 80 procent af byen blev overdraget til PLO, og der er nu omkring 220.000 indbyggere. Dette område blev kaldt H-1.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel beholdt den militære kontrol i de resterende 20 procent, som blev kaldt H-2. Her bor der nu omkring 1000 jøder i det, som er Hebrons gamle by.

Overladt i Arafats hænder

David Wilder skrev i Jerusalem Post, at størstedelen af byen blev overladt til Yasser Arafat. Sikkerheden for det jødiske samfund i Hebron blev dermed overladt i hans blodige hænder.

I 22 år har TIPH patruljeret gaderne for at forhindre, at jøder angriber og plager palæstinenserne. Jerusalem Post skrev i en leder den 30. januar, at TIPH har produceret rapporter med fokus på israelsk misbrug af palæstinensere. Jerusalem Post konstaterer, at TIPH aldrig har været populær i Israel og især har haft et dårligt forhold til de jødiske indbyggere i Hebron.

Der er i alt 67 observatører fra Norge, Sverige, Schweiz, Italien og Tyrkiet. Også Danmark var oprindeligt med i TIPH.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udfordringen er flere gange blevet fortalt, at TIPH-folkene farer rundt med kameraer og blokke for at filme og notere. Når israelske styrker kommer for at rydde op i arabiske spektakler, begynder TIPH at filme for at lægge en dæmper på de israelske soldater. Dette siges at føre til endnu mere uro i området.

– Forestil dig, at europæerne i din by arbejder sammen med jihadister og filmer dig og dine børn i byen hver eneste dag, skrev Daniel Rosenstein.

– Hvordan ville du have følt det, hvis fremmede med morsomme hatte og klæder, som ikke taler dit sprog, fulgte dine børn og filmede dem overalt, hvor de gik og stod? spurgte David Wilder en TIPH-observatør.

Wilder skrev videre i Jerusalem Post, at han under et foredrag fremviste en Oslo-avis, hvor en TIHP-observatør hævdede, at arabiske angreb og terror kunne sammenlignes med modstandsfolk under Anden Verdenskrig. På denne måde blev jøderne sammenlignet med nazisternes SS.
Wilders præsentation fik ingen god modtagelse hos TIPH.

Men sagen tog en ny vending, efter at en TIPH-observatør blev filmet, mens han slog en ti år gammel jødisk dreng i ansigtet. En anden TIPH-observatør blev filmet, da han skar et dæk i stykker på en bil, som tilhørte en jøde i Hebron. Netanyahu skal ifølge Jerusalem Post have indkaldt TIPH-leder Einar Johnsen efter at have set filmene.

– Vi vil ikke tillade, at en udenlandsk styrke handler sådan mod os, sagde statsminister Benjamin Netanyahu, da han den 28. januar kundgjorde, at mandatet ikke bliver forlænget.

–Vi har ikke brug for udenlandske inspektører i vore forfædres by, sagde Zeev Elkin, som er miljøminister og minister for Jerusalem.

I Hebron finder man patriarkernes grav. Her ligger Abraham, Isak og Jakob begravet sammen med deres koner.

Norge & PLO mod Hebron

– Har Israel ret til ensidigt at afslutte denne aftale? Det synes jeg ikke. Nationerne bør stå sammen imod dette.

For budskabet fra Benjamin Netanyahu var meget klart. Han sagde, at afslutningen af denne tilstedeværelse satte det sidste søm i kisten med Oslo-aftalen og alle andre aftaler og forståelser, sagde Saeb Erekat, som har haft en lang tjeneste i PLO.

Han fik støtte fra Norges udenrigsminister Ine Eriksen Søreide fra partiet Høyre.

– Den ensidige israelske beslutning kan betyde, at en vigtig del af Oslo-aftalerne brydes, sagde Ine Eriksen Søreide ifølge Aftenposten.

David Wilder afviste påstanden fra borgermesteren i Hebron om, at der kan komme en ny massakre i byen, hvis TIPH forsvinder. Wilder mindede om, at folk i Hebron er bevæbnede, men jøderne tror ikke, at det er sådan, man løser problemene.

– Den arabiske ordfører i Hebron deltog i en massakre i Hebron. Han var med i drabene på seks mænd uden for Beit Hadassah i 1998. Han praler af det og retfærdiggør det. Jeg tror, at han ville dræbe flere jøder i Hebron, hvis bare han kunne.

Wilder sagde, at de som vil vide, hvad der sker, kan se med på internettjenesten Whatsapp. Her kan man se, hvor mange sten og molotovcocktails, som bliver kastet mod jøder hver dag, både i Hebron og på vejene til og fra Jerusalem og helt ned til Beersheba i syd.

–Desværre ser vi forsøg på at dræbe jøder i Hebron. TIPH forhindrer ikke dette. De hjælper ikke med sikkerheden i Hebron. TIPH leder bare til en forværring.

– Forsvaret og politiet tøver ikke med at arrestere jøder, hvis de føler behov for det. Men der er meget få angreb fra jøder mod arabere, sagde tidligere Hebron-talsmand David Wilder til Radio KAN.