En barsk fortælling med en lykkelig slutning

”Af jord er du kommet,” hedder det i begravelsesritualet. Den svenske rapper Sebastian Stakset går et markant skridt videre, når han i denne barske selvbiografi ligefrem skriver, at hans sind har været ”besat jord” lige siden barndommens dage (s.95).

Men læsningen af denne brutale bekendelses-historie og rapport fra bunden viser i hvor høj grad, han kan stå inde for udsagnets sandhed. Sine steder er det som at overvære en af de Shakespeare-tragedier, hvor det nærmest vælter ind med lig i sidste akt. Og det er så trøstesløst.

”Ved alle de begravelser, jeg og mine venner deltog i, var der aldrig nogen sinde nogen, som sagde til os, at der findes frihed, tilgivelse og et nyt liv i Jesus Kristus,” erindrer forfatteren sig (s. 27).

Kampen mellem lys og mørke

Det ville være helt ubærligt, hvis det ikke også var en bog om tilgivelse og om Guds kraft og kærlighed og lys. Den oplever Stakset første gang i skikkelse af en kammerat, der er blevet frelst efter sit ophold i et sydamerikansk fængsel, og så skulle alt jo være godt. Det er det bare ikke.

Dels lader den sociale arv sig ikke være uhørt, dels stritter dæmonerne voldsomt imod – et sammenstød mellem mørkets og lysets kræfter, der står på i årevis.

Man må have et hjerte af sten for ikke selv at blive påvirket af de mange voldsomme hændelser.

Evangeliet til de udstødte

I dag breder Sebastian Stakset det evangeliske lys ud mod ikke bare såkaldt helt almindelige mennesker, men også dem, der tidligere var en del af hans eget faste følgeskab: narkohandlere, misbrugere, institutions-unge og indsatte i fængslerne. Han prædiker budskabet i Polen, I Rusland, i Finland, i Israel, i Grækenland, og han gør det med succes, fordi han på egen krop og sjæl har oplevet, at mørket er bange for lyset, og at kun lyset kan besejre det selvsamme mørke.

Han har ladt alt bag sig for at følge Jesus – og fået tusindfold tilbage. Som han selv siger: ”Min familie er hel. Omsider. Mine børn har det godt. Min kone har det godt. Mine forældre har det godt.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans hustru Isabella har skrevet det smukkeste smukke forord til bogen. Det er en kærligheds-erklæring, der vil noget. Hun har været med ham langt tilbage – også i den allermørkeste del af forløbet.

Sebastian Stakset:
Kun lyset kan besejre mørket
239 sider. 199 kr. Scandinavia