Onkel Reje får skyld for at forherlige satanisme

DRs børneprogram har mødt massiv kritik for et afsnit, der handler om satanisme.

Onkel Reje på børnekanalen Ramasjang er igen gået over stregen, mener en række kirkeledere.

”Jeg synes, at vi skal overveje at blive satanister… sådan nogle, der tilbeder Djævelen og ikke Gud”, siger Onkel Reje til sin bedste ven, Brille, og barnet Krølle.

Ordene faldt i et afsnit af programmet ”Onkel Rejes Heavyband”, der sendes på Danmarks Radios børnekanal Ramasjang. Målgruppen er 3-6-årige børn.

Men den går ikke. Programmet har mødt massiv kritik. Mange mener, at DR i programmet forherliger satanisme.

 

 

 

– Børn skal lære at holde sig fra det onde, siger tidl. biskop Steen Skovsgaard, der er rystet over udsendelsen.
Tidligere biskop er rystet

Bl.a. den tidligere biskop Steen Skovsgaard, som til Kristeligt Dagblad siger, at han er ”rystet”. Han kan slet ikke se, hvorfor man skal lære børn om satanisme, og da slet ikke på dén måde, siger han til avisen.

”De bør i stedet lære, at det onde skal man forsage og holde sig fra”, siger den tidligere biskop over Lolland-Falsters Stift, som i dag er teologisk ph.d. studerende på Aarhus Universitet. Han siger dog, at han ikke selv har set afsnittet, men kun hørt om det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I tv-afsnittet sidder Onkel Reje i et musikstudie og forsøger at overtale Brille og Krølle til at blive satanister, fordi ”alle rigtige heavy-bands er satanister”, som han forklarer dem. Deres fælles drøm er at vinde ”Heavy-MGP”, og mens Brille er tilbageholdende, er Krølle vild med idéen om at blive satanist og blive rig og berømt.

Ingen af børnene ender dog som satanister, for godt nok er Onkel Reje parat til at spise en regnorm og et råddent æg for at blive det, men udfordringen med at spise en ostemad bliver for meget for ham. Desillusioneret vender Onkel Reje og Krølle hjem til Brille, der sidder på knæ og 665 gange har bedt Fadervor i håbet om, at Gud vil tilgive hans venner.

– Vi får en del klager over Onkel Reje, siger Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær i KLF, Kirke og Medier.
KLF: Respektløst

Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær i KLF, Kirke og Medier, mener, at programmet er ”udtryk for en manglende situationsfornemmelse og en respektløs tilgang til mediebrugerne”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Folkene bag udsendelserne enten kan eller vil ikke sætte sig ind i, hvad sammenblanding af børnefjernsyn og satanisme kan gøre ved et menneske. Vi får i forvejen en del klager over Onkel Reje, og med denne nye stil kommer der sikkert kun flere”, siger han til Kristeligt Dagblad.

Satanismen er farlig

Niels Jørgen Cappelørn, der er professor emeritus ved Søren Kierkegaard Forskningscentret på Københavns Universitet, siger til avisen, at ”man forsøger enten at bagatellisere eller gøre grin med en dyrkelse af en Satan på en måde, som umiddelbar virker uskyldig. Men historien viser, at satanismen kan være meget farlig at involvere sig i”.

Han nævner et eksempel fra Chile, hvor en 26-årig mand, der var forbundet til et satanistisk black metal-miljø, i 2004 skar halsen over på en katolsk præst.

”Det viser, at man kan blive påvirket af at lege med det onde”, siger Cappelørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pelle Møller, der er redaktør på Ramasjang, siger til B.T., at der ikke er tale om, at programmet opfordrer til at dyrke Satan. Man skal ”huske at se serien med børnebriller på”, mener han.

”Universerne i Onkel Reje – om de foregår rundt om hans sørøverskib eller inde i hans hytte – er alle holdt i et komisk overdrev, både visuelt og indholdsmæssigt”, siger Pelle Møller.